Trygdeordning for periodontittpasienter?

Trygdeordning for periodontittpasienter?

-Sosialkomiteens innstilling og Stortingets enstemmighet med hensyn til trygderefusjon for periodontittpasienter kom i opptakten til valgkampen. Forslaget til statsbudsjett vil vise om dette var fagre løfter og valgflesk. Personlig føler jeg meg overbevist om at alle partiene faktisk mener at dette er en ordning som bør iverksettes. Jeg ser derfor med en viss optimisme fram til budsjettbehandlingen i Stortinget, sa visepresident Steinar Brekke i sitt foredrag på NTFs informasjonsmøte, der han redegjorde for prosessen bak forslaget.

Stortinget har enstemmig vedtatt å be regjeringen fremme forslag om en trygdeordning for pasienter med periodontitt i forbindelse med statsbudsjettet for 2002. Bakgrunnen for dette vedtaket var et såkalt dokument 8-forslag fra Fremskrittpartiets Hedstrøm, Alvheim og Nesvik, men må også sees i sammenheng med Olav Gunnar Ballos (SV) mer omfattende forslag om en offentlig tannhelsereform, siden disse to forslagene ble behandlet under ett av Stortinget.

- Tannlegeforeningen har, slik jeg vil karakterisere det, et godt forhold til Stortingets sosialkomité, sa Brekke. – Vi har årlige møter med komiteen, der vi orienterer dem om det vi oppfatter som viktige tannhelsepolitiske saker. En av sakene vi har orientert om, er periodontittens påvirkning av den allmenne helsetilstanden. At periodontitt kan forårsake blant annet hjerteinfarkt og for tidlige fødsler, fanget virkelig Sosialkomiteens interesse. Komiteen var dessuten allerede opptatt av at den enkeltes økonomi ikke må hindre dem i å få adekvat tannbehandling.

I sin innstilling til forslagene pekte en samlet Sosialkomité på det kunstige skillet mellom tannhelse og øvrig helse i relasjon til folketrygden. Debatten i Stortinget i april støttet opp om innstillingen, og det ble også lagt stor vekt på at periodontitt har betydning for generell helse og at økonomi ikke må hindre folk i å få nødvendig tannbehandling.

- Når det gjelder den generelle helsen, er vi fullstendig klar over at apikale periodontitter har betydning og at endodontisk behandling på dette grunnlaget burde vært med i en trygdeordning. Men vi tror det ville være taktisk uklokt å bringe dette inn nå. Om vi får innført en fornuftig trygdeordning for marginal periodontitt, vil vi eventuelt prøve å inkludere endodontien etterpå, sa visepresidenten.

Han fortalte at professor Harald Løe på oppdrag fra hovedstyret har utarbeidet en oversikt over klassifiseringen av periodontale sykdommer og foretatt en beregning av antallet pasienter med de forskjellige typene periodontitt. NTF har også vært i kontakt med Periodontistforeningen for å få deres syn på hvilken refusjonsordning vi bør anbefale for politikerne. Dette har til sammen gitt en grei oversikt over det teoretiske behandlingsbehovet og de teoretiske kostnadene ved å utføre behandlingen.

- Å komme fram til hovedstyrets syn på hvilket omfang en refusjonsordning skal ha, har ikke vært en helt enkel sak, sa Brekke. – Ut fra politikernes signaler om at økonomien ikke bør hindre pasienter i å få utført behandling og uttalelser om kunstig skille mellom tannbehandling og annen medisinsk behandling, er det hovedstyrets mening at også rehabilitering av tannsettet etter utført behandling av periodontitten må inngå i refusjonsordningen. Årsaken til at dette har vært vanskelig, er at Periodontistforeningen har gått inn for at ordningen bare skulle omfatte selve periobehandlingen og ikke eventuell erstatning av tapte tenner. Men om en fot må amputeres, er ikke folketrygden ferdig med ytelsene før en protese er tilpasset og satt på plass.

- Vi håper og tror likevel at Periodontistforeningen ikke er motstander av stønad til rehabilitering, men at de frykter det skal føre til en rekke trygdefinansierte broer eller implantater uten at periodontitten først er behandlet. Hovedstyret har imidlertid gått inn for at forutsetningen for stønad til rehabilitering må være at den er et ledd i en total behandlingsplan.

Hovedstyret mener videre at refusjonsberettiget periobehandlig må kunne utføres av allmennpraktiserende tannleger. Spesielt vanskelige kasus krever selvsagt spesialistbehandling, men hvis behandlingen kun skal utføres av spesialister, vil det bli en refusjonsordning med svært begrenset gyldighet for store deler av befolkningen. – En slik bostedsbegrenset ordning kan ikke NTF gå med på, sa Brekke. – Dessuten er det et poeng at all periobehandling skal dekkes, noe som vil ivareta det forebyggende element med sikte på å redde tenner.

Sosialkomiteen ønsker en ordning som er minst mulig byråkratisk og foreslår at refusjonen skal skje gjennom direkteoppgjør mellom tannlege og trygdekontor. I Sosial- og helsedepartementets høringsnotat om endringer i regelverket for trygdens ytelser i 2000 støttet NTF forslaget om å gjøre stønad til periobehandling til en ubetinget pliktmessig ytelse. – Vi går ut fra at dette legges til grunn også når reglene for den nye ordningen skal utredes. Men det er vel for optimistisk å vente at rehabilitering ikke skal forhåndsgodkjennes av trygdeetaten, sa Brekke.

Han gikk så over til å drøfte utformingen av refusjonen. Skal den være en prosentandel av kostnaden eller basert på stykkpristakster? Og skal det være en form for egenandel i bunnen? – Det er viktig for oss å verne om prinsippet om fri prisfastsettelse av tannhelsetjenester. Men det vil være naivt å gå inn for en prosentvis refusjon basert på den enkelte tannleges priser. Vi tror derfor at refusjonen må gis etter stykkpris. Det forutsetter imidlertid at det utarbeides fornuftige takster, og at disse oppjusteres regelmessig. Tannlegeforeningen ønsker selvsagt å være med på fastsettingen av disse stykkprisene, sa visepresidenten.

- Vi hadde trodd at Rikstrygdeverket skulle få i oppdrag å utarbeide kriterier og omfang av trygderefusjonen før budsjettet ble utarbeidet, men det har ikke skjedd. Signaler fra Sosial- og helsedepartementet tyder imidlertid på at premissene for ordningene er i tråd med NTFs syn. Men først ved fremleggelsen av budsjettet den 11 oktober vil det komme fram hvor store midler regjeringen har satt av til dette.

Reidun Stenvik

Forslaget til statsbudsjett for 2002 inneholder 25 mill. kroner til utvidet trygderefusjon for pasienter med periodontitt fra 1. juli 2002 (halvårsvirkning). Det er foreslått at ordningen skal omfatte alle grader av periodontitt og baseres på offentlig fastsatte takster både for behandling og rehabilitering. (Red.anm.)