Ny regjering uten tannhelsepolitikk?

Presidenten, Carl Christian Blichs, tale til landsmøtet:
Ny regjering uten tannhelsepolitikk?

-Tannhelseloven brytes stadig i flere fylker. Dette skjer bevisst. Også i Møre og Romsdal, som er kommende statsminister sitt tidligere hjemfylke. Det går ut over gruppe c) hvor tilbudet reduseres til akutt hjelp, og det skyldes mangel på personell og innsparinger. Vi sender stadig flere barn med store tannskader til narkosebehandling, og det er ventelister selv når behovet er blitt akutt. Dette er uanstendig, uansvarlig og uakseptabelt. Og det er ikke Den offentlige tannhelsetjenestens feil; ansvaret ligger hos de styrende politiske myndigheter – de driver ansvarståkelegging og er årsaken til problemene. Og nå står vi foran et regjeringsskifte der ingen av de tre kommende regjeringspartier har et ord om tannhelse i sine programmer. Slik innledet presidenten sin tale til landsmøtet.

- Ikke mindre bekymringsfullt er det at tannhelsetjenestens forankring flyter, fortsatte han og oppsummerte historikken fra og med NTFs formannsmøte som behandlet saken i forkant av NTFs høringssvar i mars i år. I svaret gikk NTF inn for en statlig overtakelse av tannhelsetjenesten. Det så lenge ut som om regjeringen ville gå inn for den løsningen, men i siste liten skjedde det en endring som gjorde at regjeringen foreslo for Stortinget at tannhelsetjenesten skulle forbli i fylkeskommunen, og Stortinget stadfestet dette ved sin behandling. Tannhelsetjenesten ble vedtatt utredet og veien videre vil gå via en ny høring. – Det er med andre ord like uavklart som før om vår del av helsetjenesten skal bli et kommunalt, fylkeskommunalt eller statlig ansvar., sa han.

Spesialistmangel og spesialistutdanning
- Etter Helsetilsynets utredning og høringsrunde er det viktigste nå å få øremerkede midler til gjennomføring av utdanningsprogrammene, slik at både fremtidig lærerbehov og behovet for spesialister i felten blir dekket. Det er også nødvendig at kandidatene kommer inn i lønnede utdanningsstillinger. I dag er det stort sett bare veletablerte tannleger fra sentrale strøk som ser seg råd til å gjennomføre en spesialistutdanning, hevdet Blich.

NTFs hovedstyre er videre av den oppfatning at det språklige skillet mellom spesialutdannet og spesialist bør fjernes og at alle kalles for spesialister, men man er skeptisk til den nye spesialiteten oral rehabilitering fordi den blir for altomfattende til å kunne betraktes som en spesialitet. At distriktene kan ha nytte av at kolleger fordyper seg innen flere fagområder, er en annen sak.

- NTF er også skeptisk til en spesialitet i samfunnsodontologi. Vi er helt enige i at lederne i tannhelsetjenesten skal ha god kompetanse, og at tradisjonell samfunnsodontologisk tenkning bør inngå i denne, men mener at det heller bør opprettes en mastergrad på dette området. Men igjen – alt dette blir uinteressant dersom man ikke omgående gjør noe med økonomien, sa presidenten.

Grunnutdanningen
- NTF står fortsatt på sitt forslag om en delt løsning for tannlegeutdanningen. Og vi gjentar at en økning på cirka 30 tannlegestudenter i året er hensiktsmessig, kombinert med en større fleksibilitet i forhold til tannpleiere, sa Blich som hadde merket seg at de nordnorske politikerne er uenige med foreningen..

Inntrykket er også at viktige tannhelsepolitiske beslutninger nå utsettes i påvente av nytt fakultet, selv om KUF-komiteen på Stortinget vet at lærersituasjonen er prekær. Ingen tiltak eller forslag om sådanne er registrert fra den kanten. – Derfor blir det mildt sagt forunderlig at det var en Ap-representant derfra som i sommer beskyldte NTF for å ha en skjult agenda, fortsatte presidenten. – Sannheten er at vi etter beste evne har forsøkt å belyse viktige realiteter og utfordringer for tannhelsetjenesten i årene som kommer – og dette i et mest mulig helhetlig perspektiv. Det er heller andre grupperinger som har forsøkt å sette skylapper på stortingspolitikerne – i kampen for sine marginalinteresser. Jeg er forundret over Sosial- og helsedepartementets prioriteringer i dette bildet og registrerer dessuten at mediene synes å være uinteresserte i NTFs syn.

Refusjonsordning for periodontittpasientene
NTF har lenge hatt som mål at flere grupper med spesielle behov skal få refusjon fra trygden. Periodontitt har vært satt på sakskartet av andre, og i møte med Sosialkomiteen sommeren 2000 informerte NTF om mulige sammenhenger mellom periodontitt og enkelte andre alvorlige sykdommer. MMI-undersøkelsen som viste at 320 000 nordmenn måtte utsette tannlegebesøket pga. økonomi siste år, klargjorde nok problemfeltet for mange av politikerne. En enstemmig sosialkomité anbefalte trygderefusjon til periodontittpasientene, og Stortinget fulgte opp med et såkalt anmodningsvedtak til regjeringen om å ta dette med i budsjettet for 2002.

- Vi begynner å se omrisset av en ordning som samsvarer med våre tanker. Både behandlingen av infeksjonssykdommen og nødvendig rehabilitering må inn i ordningen. Hovedregelen må være at allmennpraktikere skal kunne utføre behandlingen, gjerne i nødvendig samråd med spesialist. Samarbeid med tannpleier er også naturlig. Når statsbudsjettet legges frem 11.oktober, får vi en indikasjon på omfanget av ordningen, sa Carl Christian Blich. – Deretter skifter vi sannsynligvis regjering…

Medieeksponering
- I forhold til foregående år har vi registrert en viss økning i medieeksponeringen dette året med topper i mars og juli, fortalte Blich.

I februar og mars handlet det om mulige sammenhenger mellom periodontitt og andre sykdommer samt MMI-undersøkelsen, mens medieoppslagene i juli tok for seg sentrale utfordringer som kan gå over i krise dersom de ikke tas på alvor: lærermangelen ved fakultetene, spesialistmangelen, tannhelse og folks økonomi og utviklingen mot 600 færre tannleger om 15 år.

Presidenten takket også for lokale fremstøt overfor mediene. – Lokalaviser er viktige kilder for stortingspolitikerne, sa han.

Tannhelsekampanje overfor "drop-outs"
Presidenten informerte videre om at Colgate i høst starter en kampanje rettet mot gruppen 20 til 26 år. Tannlegeforeningen samarbeider med dem om denne fordi det er viktig å ta vare på resultatene fra barne- og ungdomstiden. Alle landets tannleger har fått skriftlig informasjon om kampanjen.

Informasjonsfoldere med "konkurranse-spørsmålene" legges ut i dagligvareforretningene, og budskapene spres også via mediene. De som besvarer noen enkle spørsmål, kan bli med i en trekning om 1 000 verdikort à 300 kroner. Pasienten betaler tannlegens honorar og vil ved å sende inn verdikortet bli med i en trekning om å få tilskuddet fra Colgate. – Tiden vil vise om 300 kroner er nok til å vekke interesse hos målgruppen. Uansett vil prosjektet rette søkelyset mot tannhelsespørsmål, og det kan ha en verdi i seg selv, sa Blich.

Nye medlemstilbud
Det er inngått avtaler mellom NTF og Rica, Bennett og SAS om henholdsvis overnatting/hotelltjenester, reisebyråtjenester og flyreiser. Alle reiser på vegne av NTF skjer nå via Bennett og med SAS som førstevalg. Hovedstyret håper også på størst mulig "privatvolum" kanalisert gjennom Bennett-avtalen fordi gode statistikker kan gi bedre tilbud i fremtiden. Dessuten har NTF inngått en avtale om strømleveranser med prisgaranti med NorgesEnergi AS.

NTFs kapital
Det er et stort ansvar å forvalte foreningens kapital. Den siste tids ulykkelige hendelser i USA demonstrerer uforutsigbarheten i finansmarkedet. Langsiktighet er derfor et viktig stikkord. NTF har inngått en avtale med Nordica Asset Management om en mer aktiv kapitalforvaltning. Nordica Asset Management har hatt solide resultater å vise til den siste tiårsperioden og overtok for NTF fra 1. oktober i år.