Produktivitetsavlønning i offentlig tannhelsetjeneste – en fordel for pasienter og samfunn?

Nina J. Wang, Jan Th. Schiøth og Siri L. Kavlie
Produktivitetsavlønning i offentlig tannhelsetjeneste – en fordel for pasienter og samfunn?

Et prosjekt i Akershus

 Den offentlige tannhelsetjenesten i Norge har rekrutteringssvikt. Fylkeskommunene har begrensede ressurser og kan ikke tilby konkurransedyktige lønnsforhold. Hensikten med prosjektet var å prøve ut i praksis et system der lønn var delvis avhengig av antall barn og unge under tilsyn. Teorien var at avlønning av tannleger etter innsats i tillegg til fast lønn kunne gi tannhelsetilbud til flere personer med lovhjemlet rett til fri tannbehandling, høyere lønn for de ansatte tannlegene og rimeligere tannhelsetjeneste for fylkeskommunen. Produktivitet, kvalitet, arbeidsmiljø og økonomi ble evaluert.

Et tidsavgrenset prøveprosjekt ble gjennomført i Akershus offentlige tannhelsetjeneste. Tre motiverte og rutinerte tannleger deltok. De fikk som tidligere fast lønn, og i tillegg kr 225 for hver person utover 1 360 under tilsyn per år i helårsstilling. Produktiviteten i prosjektperioden tilsvarte at en tannlege hadde 1 607 personer under tilsyn per år, en produktivitetsøkning på 18 %. Dette tilsvarer en økning i utbetalt årslønn på kr 55 575. Økt assistanse av tannhelsesekretær seks timer per uke ble vurdert å være nødvendig for å holde produktiviteten på dette nivå. Deltagerne var fornøyd med arbeidsforholdene og behandlingskvaliteten ble ikke endret i prosjektperioden.

Prosjektet viste at for rutinerte og motiverte tannleger kan avlønning basert på innsats øke lønnsinntekten. Dette kan bidra til stabilitet i tannlegestillingene. Ved å tilby innsatsbasert lønn fikk Den offentlige tannhelsetjenesten gitt tilbud om tannbehandling til flere personer med lovfestet rett til tannbehandling. I en situasjon med tannlegemangel, rekrutteringsproblemer og liten stabilitet i stillingene er dette, selv uten økonomisk innsparing for fylkeskommunen, en gevinst for befolkningen.

 

NJWang 
JTSchiøth 
SLKavlie 

Nøkkelord: Finansiering; Lønn; Offentlig tannhelsetjeneste; Personalpolitikk; Økonomi