Nytt fakultet i Tromsø - en avsporing?

Peter Marstrander:
Nytt fakultet i Tromsø - en avsporing?

En avsporing? Hvordan kan noe spore av som aldri har vært på skinner? Jøstensen forteller om pasienter som reiser 20 mil hver vei for å komme til tannlege. Og hvis det er noen som tror at det er fordi det ikke bor folk langs veien, tar de feil. Ære være bergensere og andre søringer som vil ta i et tak der det trenges, men historien viser at E6 ikke er en god nok velferdsdistributør. Eller som universitetsdirektør Tove Bull så treffende uttrykte det: «Nordavinden blåser sterkere sørover, enn sønnavinden blåser nordover.» Og nordlendingen har alltid stått med lua i handa og takket for laustennan som ble sendt med posten i oppkrav. Nå er det ikke postkontor lenger heller. Men nå må det være slutt på velferdsunderskuddet!

Tannlegeforeningen/NTFs Tidende leter med lys og lykte etter nordlendinger som ikke deler den rådende oppfatningen i landsdelen om at et nordnorsk tannlegestudium er nødvendig for å utdanne nok tannleger som ønsker et yrkesliv i Nord-Norge. Dette er ikke første gang at motstanden har fått spalteplass. Hvorfor har aldri NTFs Tidende hatt et intervju med en representant for det store flertall av vanlige tannleger fra Nord-Norge som ser dette som eneste farbare vei videre? Splitt og hersk burde ikke være en metode for en forening som bør opptre samlende.

De nåværende tannlegeutdanninger ved Universitetet i Oslo og Bergen bruker samme argumentasjon som har blitt brukt hver gang det skulle etableres noe nordpå: Studentene vil ikke få god nok undervisning, fagfolk vil ikke komme til Tromsø osv. Vi hørte det samme da medisinerstudiet ble etablert i 70-åra, farmasi ble etablert i 90-åra og da Polarinstituttet(!) ble flyttet fra Oslo(!). Men hver gang har det vist seg å være feil. Tromsø rekrutterer godt til universitetet både nasjonalt og internasjonalt.

Medisinstudiet har gitt oss den nyttige erfaringen - dokumentert ved bruk av vitenskapelige metoder - at kommer studenten fra Nord-Norge og studerer medisin i Tromsø, forblir 80 % i landsdelen 5 år etter fullført studium; kommer studenten sør for Nord-Norge og studerer i Tromsø forblir 40 % i landsdelen etter 5 år. Kommer studenten fra Nord-Norge og studerer sørpå vil også 40 % arbeide i Nord-Norge etter 5 år, og kommer studenten fra Sør-Norge og studerer sørpå vil knappe 10 % være i Nord-Norge etter 5 år. For å få plassert en tannlege i Nord-Norge må du altså utdanne dobbelt så mange tannleger hvis du utdanner dem i Sør-Norge enn hvis Tromsø er studiested. Og mesteparten av de resterende tannlegene som du må utdanne hoper seg opp i Oslo- og Bergensområdet...

Virkemiddelet tannlegeutdanning i Tromsø er akkurat like raskt eller seint som å betale nordnorske studenter for å studere (det tar minst 5 år for å øke rekrutteringen til tannlegestudiet og betale en student for å studere), og betydelig mer effektivt. Det som skjer ved studiestedet er nemlig at en stor andel blir sosialisert inn i den landsdelen de studerer i, på grunn av at mange finner seg ektefelle/samboer, på grunn av venner og på grunn av den måten de bruker fritiden sin på.

Ettersom tannlegene etter hvert er blitt tatt opp i det akademiske miljøet, kunne man kanskje ha forventet et visst intellektuelt nivå på debatten. For de av oss som tenker på folkehelsen og ikke på lommeboka, er det ganske åpenbart, når vi ser oss rundt i distrikts-Norge, at her er det for få av oss tannleger. Og la det være klinkende klart at private tannleger er minst like verdifulle som offentlige tannleger i denne sammenheng. Når Jøstensen ser seg rundt og bare ser nordlendinger, og tror at 100 % kommer tilbake til Nord-Norge, er nok det et utslag av feil forståelse av statistikk. Han ser nok bare de 40 % som har kommet tilbake til tross for feil plassering av studiested. Han ser naturlig nok ikke søringene som ville ha kommet, dersom studiestedet hadde vært Tromsø, fordi det aldri har vært utdannet tannleger i Nord-Norge. Og tenk hvor mye bedre det ville ha vært med 80 % retur av tannleger fra Nord-Norge og dobbelt så stor tilgang på tannleger!

Adresse: Jan Mayenv. 3, 9013 Tromsø