– Nå vet vi hva vi skal si om fluor

Helsetilsynets siste fluorinformasjon var oppklarende:

– Nå vet vi hva vi skal si om fluor

–Den 1. august i fjor kom Statens helsetilsyn med et brev til alle landets helsestasjoner og apotek som blant annet handler om fluor og hvilke anbefalinger personalet bør gi. Helsesøster, Liv Torunn Brenna, på Høvik i Bærum forteller at dette brevet har virket oppklarende. – Nå vet vi hva vi skal si, når småbarnsforeldre spør.

Ikke det at det spørres så mye. – Det er vi som spør, sier Brenna. – Vi spør for eksempel om de er kommet i gang med tannpuss. Vi anbefaler pussing fra frembrudd av første tann. Og som regel er det vi som må ta opp dette. Foreldre tenker ikke alltid på at det er nødvendig å rengjøre den første lille stubben som stikker frem.

– Etter hvert som barna får flere tenner får vi en del spørsmål om gjennomføringen av tannpuss på ungene. Mange synes det er vanskelig å få barnet til å gape og samarbeide. Jeg pleier å si at tannpuss er foreldrenes ansvar og at de må gjennomføre tannpussen selv om barnet kanskje ikke har så lyst. Tannpussen er jo det siste som skal gjøres om dagen og ofte er ungene trøtte og slitne. For ikke å snakke om mor og far. Det er bedre med en rask gjennomføring, om nødvendig med tvang, enn å drive med overtalelser og det jeg vil si er tull og tøys fra foreldres side. Ingen skal være i tvil om at tannpuss er noe man ikke kommer utenom. Jeg pleier også å si at barnet må ha hjelp frem til ti-årsalder.

– Hva sier dere om fluor?

– Når det gjelder fluor og hva de har skullet anbefale, har de vært i tvil på helsestasjonene. Helt siden 1996. Det var da det siste rundskrivet kom. Og fra mediene kom budskapet om fagfolk som strides. Dessuten kom foreldre til helsestasjonen og kunne fortelle om ulike anbefalinger fra ulike tannleger. Det var snakk om barnetannkrem, voksentannkrem, fluortabletter, tyggegummi og skylling. Enten eller, både og, begge deler, hvis og dersom og alt etter som. – Vi kom i villrede og mange foreldre ble forvirret, sier Brenna.


– Det er lettere å vite hva vi skal si om fluor etter at Helsetilsynet kom med et klarere budskap, sier helsesøster Liv Torunn Brenna ved Høvik helsestasjon i Bærum.

– Men nå er altså alt i orden?

– Ja. Nå føler vi oss sikre på hva vi skal si: Tannpuss med 0,1 prosent fluortannkrem to ganger om dagen. De som foretrekker barnetannkrem får beskjed om å bruke fluortabletter i tillegg. De som vi vet er spesielt utsatt, for eksempel på grunn av medikamentbruk, får også anbefaling om å bruke fluortabletter. Likeledes når vi vet at det brukes saft på flaske som tørstedrikk. Der har vi også som rutine her i Bærum å henvise til tannpleier.

– Hva kan tannpleieren gjøre med det? Er det for å snakke foreldrene til fornuft at dere henviser, eller tenker dere på behandling av det saftdrikkende barnet?

– Det er for å vekke foreldrene. Når vi ser at det vi sier ikke virker så godt, tenker vi at det kanskje blir mer alvor i det hvis de møter en tannpleier eller eventuelt en tannlege.

– Er det mange som blir henvist? – Nei, ikke her fra Høvik. Men det er store forskjeller fra sted til sted i kommunen.

Småbarnsforeldre i Bærum har altså i utgangspunktet ikke mange spørsmål om verken tannhelse eller fluor. Men de spør mye om kosthold. Ikke så mye i forhold til tannhelsen, mer i sammenheng med ernæring og utvikling. – Og det er mange som spør om bruk av smokk og er opptatt av virkningen på tennene. Det vet vi egentlig for lite om og vi skulle gjerne hatt mer informasjon, sier Brenna, som ellers synes at hverdagen på helsestasjonen er blitt litt lettere etter Helsetilsynets oppklarende skriv sist sommer.

Ellen Beate Dyvi