Arbeidet med endringer av NTFs organisasjon – ukjent for mange

Carl Christian Blich:

Arbeidet med endringer av NTFs organisasjon – ukjent for mange

I tidsrommet 13.–21. juni 2000 ble 316 av medlemmene oppringt og intervjuet av Markeds- og Mediainstituttet på oppdrag av NTF. Utvalget ble gjort blant våre yrkesaktive medlemmer og skal være representativt både hva gjelder kjønn, alder, geografi og ervervstilhørighet. Vi vil komme tilbake til resultatene når de er bearbeidet, men jeg finner det nødvendig umiddelbart å fokusere på ett forhold som åpenbart er formidlet for dårlig fra tillitsmannsapparatet ut til medlemmene.

Ny struktur – mer slagkraftig organisasjon
Jeg sikter til det pågående arbeidet med å endre organisasjonsstrukturen i NTF. Hele 27 % av de spurte var negative til forslagene om at ervervsgruppenes aktivitet foreslås overført til hovedstyret, supplert med et sentralt utvalg for lønnsforhandlingene i offentlig sektor. Bare 35 % er positive. Hele 43 % oppgir at de ikke er kjent med disse planene. Dette er ett eksempel på mangelfull kommunikasjon mellom oss tillitsvalgte og medlemmene for øvrig, både sentralt og lokalt. Saken har vært oppe på to representantskapsmøter, to formannsmøter og den har vært omtalt i Tidende. Likevel er 43 % ikke kjent med planene. Det kan vel derfor også være én og annen antenne som bør sjekkes?!… Nå må vi alle samarbeide om å bedre den nødvendige informasjonsflyt i denne saken. Flere av de andre svarene i undersøkelsen kan nemlig tyde på at målet med organisasjonsgjennomgangen, å bli en mer slagkraftig forening, støttes av de fleste. Gode vedtak ved høstens representantskap er viktige for å nå dette målet.

Bakgrunn
Gjennom flere år har vi sentralt i NTF fått høre at lokalforeningene i varierende grad sliter med å rekruttere tillitsvalgte. Med bakgrunn i et representantskapsvedtak i 1998 knyttet hovedstyret til seg Anne Berit Tandberg for å utrede en eventuell endring av organisasjonen, slik at vi kan utføre oppgavene mer effektivt i fremtiden og eventuelt begrense antall tillitsvalgte. Utgangspunktet var rekrutteringssvikten, samt ønsker om å oppnå større påvirkning og deltakelse i samfunnsdebatten knyttet til vårt fagområde. Vel å merke: økt innsats uten økt kontingent.

Utredningen ble gjennomført grundig, og synspunkter fra både nåværende og tidligere tillitsvalgte ble lagt til grunn. Den ledet til at hovedstyret overfor representantskapet 1999 anbefalte en hovedretning for det videre arbeidet, som skulle lede til nødvendige forslag om vedtektsendringer i årets representantskap. Disse må på plass i år slik at strukturen er tilrettelagt foran neste valgperiode.

Hovedstyre
Sentralt medfører forslaget at hovedstyret i fremtiden overtar arbeidsoppgaver som nå hører inn under OTE og PTE. Dette vil kostnadseffektivisere møteavviklingen sentralt, skjerpe beslutningsprosessen og ikke minst lede til at sekretariatet i større grad kan konsentrere seg om "produktivt" politisk arbeid til glede for medlemmene. Ervervsrelaterte oppgaver forsvinner ikke, men kan forutsetningsvis løses på en mer tilfredsstillende måte. Hovedstyret skal for øvrig ha representasjon av både privatpraktiserende og offentlig ansatte tannleger som sikrer at NTF er alle medlemmenes forening.

Lønnsforhandlinger
Forhandlinger om lønn i offentlig sektor, ja om belønning for tannlegenes innsats generelt, vil selvfølgelig prioriteres høyt. Dette er for øvrig fremhevet av mange i medlemsundersøkelsen som et sentralt satsingsområde i fremtiden. NTFs forhandlerrolle vis á vis myndighetene sentralt og lokalt må ivaretas uansett vår organisasjonsstruktur. Vi tenker oss lokale utvalg av offentlig ansatte tannleger med representasjon i lokalforeningene. Lederne for disse samles i et årlig møte for utveksling av erfaringer og valg av strategier. Dette forum velger dessuten et sentralt forhandlingsutvalg som – primært gjennom sin leder – skal være representert i hovedstyret.

Lokalt
Alle lokalforeninger må ha lokale forhandlingsutvalg i relasjon til arbeidsgiver i fylkene, men står ellers fritt til å organisere seg ut fra lokale behov og muligheter. Geografiske forskjeller kan eksempelvis tilsi at Nordland Tannlegeforening og Oslo Tannlegeselskap organiserer seg forskjellig.

Dette må dog skje innenfor NTFs vedtekter.

Medlemmene ønsker mer av NTF
Oppgavene forsvinner som sagt ikke med en annen organisasjonsstruktur. Tanken er tvert imot å løse oppgavene bedre. Det kan derfor være nyttig å ta med noen signaler fra medlemsundersøkelsen for å se på hvilket forbedringspotensial vi har:

– Tannlegene under 40 år ønsker generelt mer personlig kontakt med foreningen både sentralt og lokalt enn medlemmene for øvrig. De ønsker også mer informasjon. Dette må være et viktig satsingsområde. Det er grunnleggende at samholdet og identitetsfølelsen styrkes tidlig, ikke minst for rekrutteringen av framtidige tillitsvalgte.

– Vi må også bli flinkere til å fange opp eller registrere medlemmenes synspunkter; bare 37 % vurderer vår innsats på dette feltet som meget bra eller bra. Spørsmålet om å "ta hensyn til medlemmenes behov" scorer enda dårligere (33 %), og bare 20 % er fornøyd med NTFs evne til å få medlemmenes ønsker/behov igjennom.

Identitet
På spørsmålet om i hvilken grad man oppfatter NTF som ´sin foreningª, om NTF jobber ´for deg som medlemª og om NTFs arbeid gir resultater, er de offentlig ansatte jevnt over mindre fornøyde enn de privatpraktiserende. Det at OTE-medlemskapet vurderes som mer "valutagivende" er med andre ord ikke ensbetydende med at man er fornøyd med oppnådde resultater så langt.

Når det gjelder hvilke foreningsledd som gir "mest valuta" for kontingentpengene scorer lokalforeningene høyest, fulgt av ervervsgruppen OTE og NTF sentralt.

Det er interessant å merke seg at det blant de privatpraktiserende respondentene bare er 17 % som mener at NTF ivaretar lønnsforhandlingene for offentlig ansatte på en tilfredsstillende måte. Dette kan tolkes som et signal om at også de privatpraktiserende medlemmene ønsker at NTF skal styrke innsatsen på vegne av de offentlige.

Sluttord
De forslag til endringer som høstens representantskap skal ta stilling til, vil være viktige bidrag for å bringe NTF videre. La oss derfor nå til felles beste "slå pjaltene sammen" og bli en sterkere forening. Vi er tross alt alle sammen medlemmer av Den norske tannlegeforening, en forening – som må være god hvis medlemskap skal være et kvalitetsstempel. Jeg viser for øvrig til intervju med gruppeformennene om samme sak.