logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 4 / Nå blir det enklere å velge sunnere mat

Nå blir det enklere å velge sunnere mat

431

1. mars 2021 kom en ny nøkkelhullforskrift, som gjør at flere populære produkter kan merkes med Nøkkelhullet.

– Vi vet at stadig flere forbrukere er opptatt av å spise sunt, og vi er opptatt av at det skal være enkelt for folk å gjøre sunnere valg. Endringene i nøkkelhullforskriften skal bidra til nettopp det, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Merkeordningen skal være dynamisk og følge produktutviklingen og etterspørsel fra forbruker, det har derfor blitt gjort endringer i forskriften.

Mer grønt og fullkorn

Den nye forskriften åpner for at produkter i matvarekategoriene mel, gryn, grøt, brød og pasta nå også kan inneholde grønnsaker og belgvekster. I tillegg kan fullkorn, grønnsaker og belgvekster erstatte deler av kjøttet i kjøttprodukter. Flere vegetar- og plantebaserte produkter kan også merkes med Nøkkelhullet.

– Interessen for vegetarprodukter har økt, og ved å inkludere flere vegetar- og plantebaserte produkter i nøkkelhullordningen, vil Nøkkelhullet bli aktuell for flere forbrukere, sier Granlund.

Nøkkelhullmerkede ferdigretter

Statistikk fra handelen viser stor vekst i ferdigmatkategorien og til nå har det vært få nøkkelhullmerkede ferdigretter. Kravet til porsjonsstørrelse er fjernet i den nye forskriften. Det er viktig at forbrukere finner et godt utvalg av sunnere ferdigretter i butikken. Med de nye endringene kan flere slike produkter merkes med Nøkkelhullet samtidig som kravene til ernæringsmessig kvalitet er opprettholdt.

– Vi håper produsentene vil utvikle og merke flere sunnere ferdigretter med Nøkkelhullet.  Det vil gjøre det enklere å ha et kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd, sier Granlund.

Samarbeid mellom myndighetene i Norden

Mat- og helsemyndighetene i Danmark, Island, Sverige og Norge samarbeider om endringer i regelverket. Dette er andre gang regelverket er revidert siden 2009.

– Nordisk samarbeid på myndighetsnivå er viktig. I Norden er nøkkelhullordningen i dag i bruk i Norge, Sverige, Danmark og Island og vi har et godt samarbeid om det felles regelverket for merkeordningen. Det gir trygghet for forbrukerne at det er myndighetene som står bak Nøkkelhullet, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.