logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 3 / Periodontitt knyttes til covid-19-komplikasjoner

Periodontitt knyttes til covid-19-komplikasjoner

247

Covid-19-pasienter har minst tre ganger større sannsynlighet for å oppleve komplikasjoner hvis de også har tannkjøttsykdom, ifølge en ny studie publisert i Journal of Clinical Periodontology, som utgis av European Federation of Periodontology (EFP).

Over 500 pasienter med covid-19 har deltatt i studien, som viser at pasienter med periodontitt hadde 3,5 ganger økt sannsynlighet for å bli lagt inn for intensivbehandling, 4,5 ganger økt sannsynlighet for å trenge ventilator og nesten ni ganger økt sannsynlighet for å dø, sammenlignet med de uten tannkjøttsykdom.

Blodmarkører som indikerer betennelse i kroppen var signifikant høyere hos covid-19-pasienter som hadde tannkjøttsykdom sammenlignet med de som ikke hadde det, noe som antyder at betennelse kan forklare den økte komplikasjonsraten.

«Resultatene av studien antyder at betennelser i munnhulen kan medføre at koronaviruset blir mer aggressivt,» uttaler professor Lior Shapira, president for EFP, i en pressemelding fra foreningen. «Oppfølging av munnhygienen bør være en del av helseanbefalingene for å redusere risikoen for alvorlig covid-19-sykdom.»

Periodontitt, en alvorlig form for tannkjøttsykdom, rammer opptil halvparten av alle voksne over hele verden. Periodontitt forårsaker betennelse i tannkjøttet, og hvis det ikke blir behandlet, kan betennelsen spre seg videre til andre deler av kroppen.

Covid-19 er assosiert med en inflammatorisk respons som kan være dødelig. Denne studien undersøkte sammenhengen mellom periodontitt og covid-19- komplikasjoner.

Les hele pressemeldingen www.efp.org

Referanser

  1. Marouf N, Cai W, Said KN, et al. Association between periodontitis and severity of COVID-19 infection: a case-control study. J Clin Periodontol. 2021. doi:10.1111/jcpe.13435.

  2. Nazir MA. Prevalence of periodontal disease, its association with systemic diseases and prevention. Int J Health Sci. 2017;11:72–80.

  3. Gomes-Filho IS, da Cruz SS, Trindade SC, et al. Periodontitis and respiratory diseases: A systematic review with meta-analysis. Oral Dis. 2020;26:439–446.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.