logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 3 / Alexander Stepanenko

Alexander Stepanenko

1979–2021
335

Foto: Viken fylkeskommune

Vår kjære venn og kollega, Alexander Stepanenko, døde brått 18. januar 2021. Han ble gravlagt ved Nesodden kirke 5. februar 2021.

Alexander ble født i 1979 og vokste opp på Jevnaker på Hadeland i en familie med stor interesse for sportsskyting. Han begynte selv tidlig med skyting og konkurrerte på skytterstevner allerede i en alder av 5–6 år. Korpsmusikk var den andre store interessen i barndommen. Alexander var en dyktig klarinettist og spilte i Jevnaker skolekorps og Jevnaker Ungdomskorps, før han som 19-åring ble tatt opp til vernepliktstjeneste som klarinettist i musikktroppen i Drillkontingenten i Hans Majestet Kongens Garde.

Høsten 2002 begynte Alexander på tannlegestudiet ved Universitetet i Oslo. Han var en seriøs og faglig dyktig student, og var godt likt blant medstudenter. Han deltok på mange sosiale aktiviteter i studentmiljøet, blant annet hadde han flere overnattinger på Tannlegehytta og spilte klarinett i tannlegestudentorkesteret Odontoblæsten. I studietiden bodde han i studentkollektiv sammen med kamerater fra hjembygda («Røagutta»). Dette forble en sammensveiset vennegjeng som Alexander var en uerstattelig del av. Alexander møtte sin kone, Linn, mens han var student. De fikk datteren Mathilde i 2009 og sønnen Marcus i 2013.

Etter endt tannlegeutdanning i 2007 fikk Alexander jobb i Den offentlige tannhelsetjenesten i Østfold. Etter kort tid ble han headhuntet til en privat praksis i Sarpsborg. Der var han assistenttannlege i noen år før han overtok eierskapet i 2013. Sammen med sin kone drev han praksisen i tre år. Deretter arbeidet han en periode med innovasjonsprosjekter innen praksisdrift, før han bestemte seg for å fokusere på det han brant mest for; behandling av pasienter med sterk tannbehandlingsangst. Alexander hadde allerede i en årrekke vært et engasjert og aktivt medlem i Norsk forening for odontofobi, og de siste årene ble han også en sentral bidragsyter i foreningen, både med verv og forelesningsoppdrag. Han vil bli dypt savnet i fagmiljøet.

I august 2017 startet Alexander hos Tannhelsetjenesten kompetansesenter Øst (TkØ) som eksponeringstannlege i TOO-prosjektet. Der arbeidet han med pasienter som har vært utsatt for tortur, overgrep og/eller har odontofobi, for å gjøre dem i stand til å motta tannbehandling. Alexander var akkurat en slik tannlege TOO-tilbudet trengte. I tillegg til sitt empatiske, trygge og omsorgsfulle vesen, hadde han både kunnskapene og kommunikasjonsferdighetene som kreves for å håndtere traumatiserte og sårbare pasienter. Han stilte store krav til seg selv, både medmenneskelig og faglig, og hadde en brennende appetitt på å stadig utvikle seg selv og faget videre. Ønsket om å lære mer og bidra i kompetansehevingen i TOO gjorde at han det siste året fulgte videreutdannelsen i kognitiv terapi. Alexander var en svært respektert og viktig ressurs i TkØs TOO-tilbud. Han var en dyktig, varm og raus kollega som inspirerte alle. Han var opptatt av å inkludere andre, og lett å be om hjelp når kollegaer trengte råd og veiledning.

Tross krevende og alvorlig jobbtematikk hadde Alexander alltid et varmt smil og glimt i øyet. Med sitt lune nærvær, sin smittende humor og snertne replikker hadde han en egen evne til å skape trivsel rundt seg.

Vi er alle takknemlig for den tiden vi fikk dele med Alexander, og det er ufattelig trist at han ikke er blant oss mer. Våre tanker og dypeste medfølelse går til Alexanders familie, som han var så stolt av og glad i.

Vi lyser fred over Alexander Stepanenkos minne.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.