logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 3 / Førsteårsstudentene har det vanskeligst sosialt

Førsteårsstudentene har det vanskeligst sosialt

294-5

Lena Monsen overtok som leder av NTF Student i januar 2020. Kort tid etter endret studenttilværelsen seg drastisk for alle hennes medlemmer i inn- og utland.

Fra undersøkelsen «Studiesituasjonen for norske tannlegestudenter, 2020» ved NTF Student.

Monsen er nå avtroppende leder av foreningen, og fjerdeårsstudent i Tromsø. Hun forteller at akkurat nå dreier den største usikkerheten seg om semesteret blir utvidet eller ikke, og hvor lenge. Dette har innvirkning på muligheten til å søke sommerjobb, noe som er vanskelig så lenge en ikke vet når sommerferien begynner, og eventuelt slutter.

– Det er uforutsigbart, og vanskelig å planlegge. Sommerjobben er viktig for inntekten. Mange odontologistudenter har ikke anledning til å jobbe ellers i året, fordi studiet er krevende. I fjor mistet jeg og mange andre tre uker med inntekt i sommerferien. Samtidig gjaldt krisepakken og kompensasjonsordningen bare frem til 15. juni, så vi som er studenter og jobber i ferien hadde ikke krav på å få noe dekket der.

– Samtidig er det fint at semesteret blir utvidet, hvis det innebærer at vi får det vi trenger av undervisning og får studieåret godkjent. Det er selvsagt det aller viktigste.

– Lærestedene gjør det beste ut av situasjonen og legger til rette så godt de kan. Det er ikke der problemet ligger. Det er myndighetenes regler og krav som er problemet.

– Hva var det første som inntraff, som påvirket din studiesituasjon?

– Kullet mitt hadde akkurat begynt med klinikk med ekte pasienter. Ettersom vi skulle ut i praksis til høsten var det viktig å få nok trening først. Hvis vi ikke var klare, kunne vi ikke gå ut i praksis. Alt dette ble veldig usikkert og uklart da studentklinikken ble stengt.

– Ellers er så å si all undervisning blitt digitalisert. Alle seminarer og forelesninger foregår på nett. Noe som ikke kan gjøres digitalt er blitt utsatt. Det skal vi visst få tatt igjen. Vi vet også at det blir hjemmeeksamen. Nå er studentklinikken åpen som vanlig. Og det er mange pasienter som avbestiller. Dermed blir det mindre trening. Det er derfor de diskuterer å utvide semesteret.

– Hva får dere av henvendelser fra medlemmene i denne tiden?

– Det er litt av hvert, og ikke bare koronarelaterte ting. Og mye dreier seg om det. Mange er frustrert på grunn av usikkerhet. Det viser også en undersøkelse vi gjennomførte før jul. Der var det en god del ting som kom frem i kommentarfeltet, som vi ikke har offentliggjort, for ikke å identifisere respondentene. Situasjonen tar på, både fysisk og psykisk. Førsteårsstudentene, som ennå ikke kjenner noen på studiet og er nye på studiestedet er nok de som opplever det vanskeligst sosialt.

– Studentlivet blir veldig annerledes i denne situasjonen. Alt utenom selve studiet er forandret også, treningsaktiviteter og mange andre ting lar seg ikke gjøre. Vi kan ikke arrangere noen treff vi heller. Geilo-seminaret som samler studenter fra alle lærestedene er avlyst, og jeg kunne heller ikke reise til Polen og møte studentene der.

– Hvordan er situasjonen for utenlandsstudentene?

– Utenlandsstudentene har hatt lignende og tilsvarende problemer som oss her. De opplevde mye usikkerhet våren 2020. Nedstengningen kom tidligere der. Nå er de mer i gjenge enn oss i Norge, ser det ut til, særlig ved de lærestedene hvor studentene er blitt prioritert i vaksinekøen. Det gjelder nok ikke alle, og jeg vet at det er slik ved noen av lærestedene i Polen. Vi som studerer i Norge er også blitt foreslått prioritert i vaksinekøen, ved en henvendelse til norske myndigheter fra dekanene eller lederne ved lærestedene. Det kom som en respons på en kronikk jeg hadde i Dagens Medisin om situasjonen for tannlegestudentene.

– Er det noe du vil si til medlemmene dine, avslutningsvis?

– Ja! Det blir bedre. Vi jobber for det. Og ta kontakt med oss i NTF Student, uansett hva det skulle være.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.