logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 2 / Jan Ødegaard

Jan Ødegaard

1939–2021
219

Jan Ødegaard døde den 8. januar 2021, 82 år gammel.

Ødegaard avla tannlegeeksamen i Glasgow i 1962. Han tok videreutdannelse i orthodontics ved Loyola University, Chicago, Master of Science, Thesis: A biophycical assessment og force magnitudes on bodily tooth movements in monkeys.

Jan ble godkjent spesialist i Norge i 1969. Med avhandlingen, The skeletal profile of Norwegian children from age 4 to 10 years, tok han sin odontologiske doktorgrad ved Universitet i Bergen, 1972. Jan drev kjeveortopedisk spesialistpraksis i Stavanger fra 1973. Han var samtidig rådgivende tannlege for trygdeetaten i Rogaland og Vest-Agder. Ødegaard ble kallet til professor ved Universitätskrankenhaus Ependorf, Hamburg, og virket der i tiden 1986–1989. Han var æresmedlem i Norsk kjeveortopedisk forening og var blant annet medlem av et utvalg for etablering av kvalitetsnormer i kjeveortopedi innen EU. Hans faglige innstillinger i trygdesammenheng var basert på bunnsolid kunnskap og integritet. Han var alltid beredt til å dele sin viten med oss kollegaer – der det nok kunne hende at noen falt av lasset. Ødegaard hadde en rekke verv innen politikk og samfunnsliv i Rogaland.

Med sin kjære hustru gjennom alle år, Åse, flyttet han i 2014 til Arendal. Der kom han nærmere sitt landsted på Tromøya hvor mange av hans lidenskaper kunne utfolde seg. Jan elsket å bygge: gjestehus og buer. Han likte antikviteter og det gamle skipperhuset som hadde vært i Åses familie i over 200 år, ble et lite museum. Han studerte slekten og, i tillegg til å føre den tilbake til 1300-tallet, skrev en omfattende slektsbok. Han kunne plukke bær i timevis for så å lage syltetøy til hele familien for resten av året. Han samlet på whisky i miniatyr og store flasker. Jan var en fremragende filatelist og flere av samlingene hans ble premiert internasjonalt. I Arendal inntok han fort sin plass som blant annet leder av borettslaget og som korsanger. At Jans verden var effektiv, stor og vid, kan symboliseres ved at bryggen på landstedet har vært brukt som landingsplass for helikopter.

Tankene våre går nå til Åse og deres to barn, Jan André og Eva. Med Jan Ødegaards bortgang er en sjeldent allsidig begavelse og en god venn ikke mer. Vi lyser fred over Jans minne.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.