logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2021 / 10 / FHI varsler kraftig influensasesong — helsepersonell bør vaksinere seg

FHI varsler kraftig influensasesong
— helsepersonell bør vaksinere seg

Norge bør forberede seg på kraftigere utbrudd av influensa enn vanlig denne vinteren, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Eldre og små barn er spesielt utsatt. Helsepersonell bør vaksinere seg, råder helsedirektøren.

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer helsepersonell til å ta årets influensavaksine. (Foto: Rebecca Ravneberg, Helsedirektoratet)

Hovedårsaken til at det kan bli en tøff influensasesong er at immuniteten i befolkningen mot andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 har falt under pandemien som følge av strenge smitteverntiltak. Det viser en risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.

Særlig små barn og eldre er mer sårbare for disse infeksjonene den kommende høsten og vinteren og FHI varsler at det kan bli betydelig flere sykehusinnleggelser for disse gruppene. Hos små barn kan det bli flere tilfeller av influensa, RS-virusinfeksjon og kikhoste, mens flere eldre kan få influensa og lungebetennelser. Det kan også bli flere dødsfall, advarer FHI.

FHI beregner at rundt 900 personer dør av influensa i Norge i løpet av en vanlig sesong, men noen sesonger har tallet vært opp mot 1 500.

Smittes av helsepersonell

FHI mener at helsepersonell bør vaksinere seg for å unngå at de smitter pasienter, kolleger og egen familie, og for at ikke kapasiteten i helsetjenesten skal bli redusert når helsepersonell blir influensasyke.

– Vi vet at en god del som får influensa er smittet av helsepersonell og andre med pasientkontakt. Når helsepersonell lar seg vaksinere, reduserer de risikoen for å smitte pasienter og kolleger, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Man kan være smittet av influensa og smitte andre selv om man har svake eller ingen symptomer, opplyser han.

FHI har bestilt inn ekstra mye vaksine til den kommende sesongen og det skal være nok til at man slipper å prioritere mellom ulike grupper av risikopasienter og helsepersonell.

Hvor og når skal du ta vaksinen?

Influensaviruset utvikler nye varianter hvert år, og det gjør at immuniteten vår mot de gamle variantene blir utdatert. Derfor bør helsepersonell og risikopasienter ta influensavaksine årlig.

Vaksinen bør tas i perioden oktober til november, før influensasesongen starter. Beskyttelse oppnås etter én til to uker.

Arbeidsgiver skal tilby vaksinasjon og dekke utgiftene for personell som er smitteutsatt. Ta kontakt med arbeidsgiver for informasjon om vaksinasjon på din arbeidsplass, skriver Helsedirektoratet.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.