logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2020 / 3 / Kjøper lite antibiotika i utlandet

Kjøper lite antibiotika i utlandet

207

Foto: Yay Images

Nær 20 000 deltakere i en befolkningsundersøkelse i Tromsø er spurt om hvorvidt de kjøpte antibiotika i utlandet, skriver Dagens Medisin.

Kirsten Gravningen, som er overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) ved avdeling for smittevern og beredskap, forteller at studien som er publisert i tidsskriftet PLOS-One, konkluderer med at veldig få kjøper antibiotika i utlandet.  

 – Nordmenn har et lavt forbruk av antibiotika. Derfor ønsket vi å se hva som skjer når de reiser til land hvor det er mulig å kjøpe antibiotika fritt over disk, sier Gravningen, som kan opplyse at 3,7 prosent av de reisende hadde kjøpt antibiotika utenlands det siste året, men bare 1,5 prosent kjøpte uten resept.

Av 20 000 voksne deltakere i studien, var det 11 000 som hadde reist, og av disse var det bare 170 personer som hadde kjøpt antibiotika uten resept.

Tyrkia, Thailand og Spania trekkes frem som land hvor det er dårlig kontroll på antibiotikasalget – fordi det er mulig å kjøpe antibiotika uten resept i disse landene. Ifølge studien var det flest antibiotikakjøp i nettopp Tyrkia, Thailand og Spania, og likevel relativt få, sammenlignet med antallet reisende til disse landene.

34,7 prosent av deltakerne i studien hadde besøkt Spania, 5,4 prosent hadde besøkt Tyrkia og 4 prosent hadde reist til Thailand. Henholdsvis to av fem kjøpte antibiotika uten resept i Thailand, og tre av fem i Tyrkia. Blant dem som reiste til Spania var det færre som kjøpte uten resept, mens mer enn to av tre hadde kjøpt antibiotika med resept.

Gravningen viser til at jo flere reiser man hadde vært på det siste året, desto større var sjansen for at man hadde kjøpt antibiotika i utlandet.

Undersøkelsen viser ikke hva slags antibiotika som var blitt kjøpt.

– Vi har heller ikke spurt hvorfor de kjøpte antibiotika. Det er en svakhet, sier Gravningen. 

Kilde: (file:///C:/Users/bi07/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/T1D7CY1Y/journal.pone.0228792.pdf)

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.