logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2020 / 10 / Kostrådene på ungdommens språk

Kostrådene på ungdommens språk

790

Det nytter å påvirke ungdom i retning av et sunnere og mer variert kosthold. Det konkluderer en ny rapport som har evaluert effektene av samarbeidsprosjektet «Sunn ungdomsmat».

De siste tre årene har Opplysningskontorene i landbruket og Sjømatrådet jobbet med landets ungdomsskoleelever gjennom prosjektet «Sunn ungdomsmat». Målet har vært å påvirke 13–16-åringer til å spise sunnere mat i skolehverdagen, samt å gi dem en økt forståelse og etterlevelse av Helsedirektoratets kostråd.

Konkurranser for å engasjere ungdommen har vært prosjektets viktigste virkemiddel. Konkurransene har vært frontet av ledende influensere. I løpet av de tre årene prosjektet har pågått har 36 prosent av alle landets ungdomsskoler og til sammen 60 000 ungdommer deltatt i de årlige konkurransene. Av de som har deltatt er det betydelig flere som sier de spiser mer i tråd med kostrådene enn de som ikke har deltatt.

Ifølge Helsedirektoratet bør man spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, i tillegg til fisk som pålegg. Likevel er det en kjent sak at sjømatkonsumet i Norge er nedadgående, særlig blant de unge. «Sunn ungdomsmat» har bidratt til en endring i antall ungdom som sier de spiser fisk, frukt, grønt, grove kornprodukter og magre meieriprodukter, i henhold til Helsedirektoratets kostråd. 50 prosent av de som har deltatt i prosjektet sier de følger rådene, mot 32 prosent av de som ikke har deltatt. Det er i tillegg flere som har fått kunnskap om kostrådene som helhet. I 2020 sier 59 prosent av jentene og 48 prosent av guttene at de kjenner til kostrådene, mot henholdsvis 45 og 36 prosent i 2018. I tillegg oppfatter 73 prosent at et godt kosthold er viktig for å minske risikoen for sykdom senere i livet, i 2018 var andelen kun 55 prosent.

Til topps i hele konkurransen gikk elever fra Møre ungdomsskole i Ålesund med denne versjonen av kostråd nummer en, om viktigheten av et variert kosthold: «Den som spiser variert blir premiert med en sunn kropp som funker topp!».

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.