logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2020 / 10 / Tannhelsearbeid som helsefremmende arbeid
Zendiumprisen 2020:

Tannhelsearbeid som helsefremmende arbeid

879

Årets Zendiumpris deles mellom organisasjonen Tannhelse uten grenser og førsteamanuensis Anne Elisabeth Münster Halvari ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Zendiumprisen 2020 ble utdelt på Universitetet Sørøst-Norge 17. september. (f.v.) Tanntekniker Samir Madrane, tannlegene Kariann Skare og Wuba Kassahun fra Tannhelse uten grenser, kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Wilhelmsen fra Zendium, og førsteamanuensis Anne Elisabeth Münster Halvari, Universitetet Sørøst-Norge. Foto:

Tannhelse uten grenser gjør et fantastisk arbeid blant vanskeligstilte i Etiopia. Organisasjonen har klart å bygge opp en tverrfaglig organisasjon i Norge, og har et bredt nettverk av frivillige tannpleiere, tannleger og tannteknikere som bistår med sine kompetanser i Etiopia. Med utgangspunkt i Addis Abeba hvor organisasjonen også har flere flotte, dedikerte frivillige medarbeidere, samarbeider organisasjonen med tannlegeutdanningen ved Universitetet i Addis og avhjelper pasienter med graverende tannhelseproblemer i bo- og omsorgssenteret Makedonia, i fengsler og på barnehjem. Tannhelse uten grenser er også i gang med arbeid på Jamaica, hvor de også har lokale medarbeidere som jobber gratis for å bedre tannhelsen blant fattige.

Førsteamanuensis Anne Elisabeth Münster Halvari, har vært og er en sterk motiverende kraft ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Hun er kjent for å få studenter og kolleger til å vokse gjennom veiledning og undervisning. Hennes hovedarbeidsplass er ved Universitetet i Oslo, men det er her ved USN hun får mulighet for å føre flere tannpleiere frem til en master i samfunn og helse.

Nyere forskning ser stadig flere sammenhenger mellom oral helse og den generelle helsen. På samme måte avdekkes flere og flere sammenhenger mellom sykdommer i munnhulen og mikrobiologisk ubalanse i det orale miljø, med sykdommer andre steder i kroppen. Det å arbeide for god tannhelse er også å fremme helsen – både for den enkelte og på samfunnsnivå.

De senere år har flere tannpleiere ønsket å ta videreutdanning i tannpleie, og da har Universitetet i Sørøst-Norge fremstått som et attraktivt studiested. Videreutdanning i tannpleie gir studentene 60 studiepoeng etter to år. Det er likevel nokså nytt at de som vil bygge på sin tannpleierutdanning og ta en master i helsefremmende arbeid, får godkjent 45 av disse 60 poengene i et master-forløp. Over tid vil dette føre til at kompetansen høynes både blant tannpleiere og blant fagfolk, som trer inn i det viktige arbeidet med å fremme folkehelsen. Mens to allerede har tatt sin master, er det flere som følger etter. Nå er 20 studenter med tannpleierutdannelse i bunn i gang med en master i helsefremmende arbeid. Tannpleier, cand.polit og førsteamanuensis Anne Elisabeth Münster Halvari, spiller en avgjørende rolle i dette arbeidet med studentene.

Prisen er på kr 60 000 og ble tildelt under en sammenkomst ved campus Vestfold, Universitetet i Sørøst-Norge den 17. September 2020.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.