logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 6 / På'n igjen

På'n igjen

Foto: Kristin Witberg.

Dette hører vi oftest etter ferien. På'n igjen, altså. Og jeg sier det nå, jeg. For det er sånn av og til, med ferien også, synes jeg. Den skal fylles med noe. Og det skal skje hvert år.

Samtidig klarer jeg ikke å bli helt enig med Heinz Rührmann, som skal ha sagt at det finnes to oppskrifter på en vellykket ferie: Den må enten være noe helt utenom det vanlige, eller akkurat som ellers. Jeg kan være med på tankegangen, og så er jeg ikke helt enig likevel. Ferien kan ligne litt eller mye på en tidligere ferie, og den kan være supervellykket, eller det stikk motsatte, eller noe midt imellom.

En av de viktigste reiser man kan foreta, er den som har som mål å møte en annen på halvveien.

Nå er vi i hvert fall der igjen. Ved sommerferien. Så hva skal vi finne på - i dette `midlertidige opphør i våre daglige ugjerninger', som er måten Niels Christian Geelmuyden definerer ferien på.

Noen gjør det enkelt. Som Per Petterson: `Ferie er å pisse ute', sier han. Sikkert og visst. Og vi trenger kanskje noe mer?

En reise? Til et nytt sted, eller til et sted vi har vært før. Begge deler kan være fint.

De følgende sitater omtaler kanskje reisen i mer overført betydning. Marcel Proust, for eksempel, som sier at `Den sanne oppdagelsesreise består ikke i å finne nye landskaper, men å se med nye øyne.' Jeg kan være enig i det. Og jeg er enig med Roger von Oech også, som sier at `det er viktig for den oppdagelsesreisende at han er villig til å bli ledet på villspor.'

Og så vil jeg gjenta noe jeg har sagt før, på denne tiden av året. Og som selvsagt gjelder hele året: `En av de viktigste reiser man kan foreta, er den som har som mål å møte en annen på halvveien.' Hvem som har sagt det vet jeg ikke, men jeg kan ikke ta æren for det. Jeg tar med poeten Anette Wingerei Stulen også, og skjønner godt, på min måte, hva hun mener når hun sier: `Hvis jeg kunne reist, hvor som helst, i hele verden, ville jeg blitt - hos deg.'

Tilbake til ferien. Det er å ha ingenting å gjøre, og hele dagen å gjøre det på, skal Robert Orben ha sagt. Mens Konrad Klein sier at mange ødelegger ferien sin, fordi de gjør for mye når de ikke gjør noe.

Jeg vet ikke hva Helmut Lohner har erfart, men det kan ha vært skjebnesvangert. Han sier i hvert fall at `ferieflørt er nesten like ufarlig som fjellklatring uten klatrestøvler og tau.'

Jilly Cooper bryr seg ikke så mye om ferie, og mener det er en fryktelig dyr måte å finne ut at ingen steder er som hjemme.

Det er kanskje derfor Phil Bosmans like gjerne holder seg hjemme i ferien, og sier: `Å ligge i din egen hage under et pæretre, male takrennen, leke med barna, og gjøre ting som du har utsatt et helt år. Alt dette kan også være ferie.' Mens Emile Ganest har observert at en turist er en som kjører tusenvis av kilometer for å bli fotografert stående foran bilen sin.

Etter hvert er ferien over, og det kan være godt, for `endeløs ferie ville være en god definisjon på helvete', skal George Bernard Shaw ha sagt.

Mens Trygve Skaug omskriver et kjent utsagn, og sier: `Alle disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at de var selve fellesferien.'

Med det ønsker jeg alle Tidendes lesere en god sommerferie, og håper dere finner noe dere liker i denne sommerutgaven av Tidende.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.