logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 6 / Fra visepresident til ordførerkandidat, og ikke tilbake

Fra visepresident til ordførerkandidat, og ikke tilbake

10. mai 2018 kl. 10.32 endret livet seg for Gunnar Amundsen, som på det tidspunktet var visepresident i NTF.

Gunnar Amundsen vil gjerne påvirke, og har mange tanker om hvordan Haugesund og Haugalandet best kan møte fremtiden. Engasjementet for tannhelsenorge er også fortsatt levende.

Det tikket inn en SMS fra nominasjonskomiteen i Haugesund Høyre om at de ville ha meg inn til et intervju.

- Siden ble det ett intervju til - og mye tankevirksomhet.

Det gikk fire uker før Amundsen bestemte seg, og takket ja til å stille som ordførerkandidat for Høyre, før det kommende kommunevalget nå i 2019. En stor oppgave. Høyre har tradisjonelt hatt ordføreren i Haugesund, og nå er det Arbeiderpartiet som sitter der, i en syvpartikoalisjon. Høyres mål er å ta posisjonen tilbake.

- Samtidig har vi mer eller mindre de samme tingene som skal gjøres, og de samme løsningene, men ulike måter å finansiere dem på. Ap vil finansiere med offentlige midler, og Høyre satser på privat finansiering, grovt sagt..

Mellomstor storby

- Hva er de politiske temaene i Haugesund?

- Haugesund er en mellomstor by, med storbyproblemer. Byen, som er selve byen på Haugalandet, har 38 000 innbyggere, mens opplandet totalt har 120 000. Sentrum opplever at handelen forsvinner. Den blir desentralisert, her som andre steder. Vi jobber også med å finne ut hvordan vi skal beholde ungdommen. Vi må sørge for å ha et attraktivt tilbud til dem - gode jobber og gode boliger. Vi blir færre unge, og flere gamle. Som ellers i landet.

- Og vi har mye å tilby. Skipsfart og Sjøfartsdirektoratet, og undervannsteknologi. Høy kompetanse, som må bli her, og ikke forsvinne til Oslo, Bergen eller Stavanger.

- Det er veldig kjekt å vokse opp i Haugesund. Og vi mangler ikke boliger til de som vil være her. Her er det fine leiligheter, i sentrum, som tilfredsstiller de unges krav og behov.

- Jeg mener vi har gode forutsetninger for å videreføre et godt bysamfunn.

Rådhuset i Haugesund, der Gunnar Amundsen kanskje vil møte når det nye kommunestyret trer sammen høsten 2019.

Ble valgt, og jobbet hardt

- Da vi kom til valget av ordførerkandidat for Haugesund Høyre, i juni 2018, var det jeg som vant, med én stemmes overvekt, forteller Gunnar Amundsen, som har vært medlem av Høyre siden høsten 2017. Motkandidaten var en langt yngre, og langt mer dreven politiker, som innehar stillingen som kommunalråd i Haugesund, med arbeidsplass i rådhuset, på full tid.

- Jeg gikk på med krum hals, forteller Amundsen, som jobbet så å si dag og natt fra juni til januar. Han ville inn i sakene, inn i politikken, være på høyden.

- Jeg fant etter hvert ut at det er ganske vanskelig å drive valgkamp når en ikke er innenfor og til stede på dagtid, der politikken foregår. Det meldte seg en følelse av utilstrekkelighet.

- Når innså du at det kanskje ikke var du som skulle være Høyres ordførerkandidat likevel?

- Det skjedde vel gradvis. Samtidig var det sånn at jeg visste at jeg måtte bruke julen til å tenke gjennom alt, og lande på noe. Partiet måtte få beskjed i januar hvis jeg skulle trekke meg, tenkte jeg. I god tid før valgkampen frem mot valget til høsten.

- Så jeg tenkte og vurderte, og brukte gode samtalepartnere, ikke minst ektefellen. Alt er tenkt på og snakket om, og jeg kjenner at avgjørelsen er godt forankret på alle måter.

- Hvordan var reaksjonene da du trakk deg?

- Noen er skuffet. Og jeg er blitt møtt med stor forståelse og respekt. Selv er jeg småforbanna, og veldig komfortabel. Jeg liker ikke å gi meg, og jeg ser at det er helt riktig. Det skulle mer til å være Høyres ordførerkandidat enn nominasjonskomiteen ga uttrykk for, og mer enn jeg innså da jeg takket ja. Jeg var rett og slett ikke rustet til å gå i krigen.

- Er du fortsatt på Høyres liste i kommunevalget?

- Jeg kommer til å stå på lista, ja. Sammen med mange andre. Etter at jeg ble ordførerkandidat kom det mange til, som ville være med i partiet og stå på liste. Selv kommer jeg til å stå på annenplass, siden listen er alfabetisk - bortsett fra ordførerkandidaten som alltid står først.

- Jeg tror jeg blir valgt inn i kommunestyret, sier Amundsen videre, og forteller at han er et kjent fjes i Haugesund, og at han opplever å bli stoppet på gaten av folk som sier de forstår ham. Han har en karriere som fotballspiller på høyt nivå, og har vært engasjert i idretten og i frivillig arbeid så å si alltid. Han er ganske enkelt engasjert. Og profilert. Han mener alltid noe.

Tannhelsehuset er blitt tre hus

Samtidig er Gunnar Amundsen kjent fordi han har skapt noe, sammen med gode kolleger. Sammen har de skapt Tannhelsehuset i Haugesund, som nå finnes de på tre adresser i byen, med totalt 12 tannleger, to tannpleiere, sekretærer og innleide spesialister. I alt 25.

- Det må være tannleger som eier praksisene, sier Amundsen. Og legger til at den etiske fanen holdes høyt der i gården. Tannlegene styrer, og det faglige betyr mest. Ikke bunnlinjen. Vi jobber diagnosebasert, og tror det har mye å si for pasientenes tillit til oss at vi er en lokal aktør. Folk, pasientene altså, går dit de trives. Vi har valgt å fortsette å være på tre adresser. Vi vil bevare de ulike kulturene, så folk kjenner seg igjen. Samtidig får vi oversiktlige arbeidsmiljøer. Det betyr noe, psykososialt. Vi er lokale, og viderefører verdiene.

Og så må vi le litt hver dag. Ikke minst av oss selv. Blir det for seriøst går det ikke. Det handler både om å prestere og se det humoristiske. Jeg er utrolig glad i hverdagen min, og gruer meg aldri til å gå på jobb. Menneskene her har en positivitet som jeg beundrer. Vi deler godt og vondt, og griner og ler sammen. Høy trivselsfaktor, er ordet. Verdier kvalitet trygghet trivsel er lik raushet. Gode idealer å strekke seg mot.

- Jeg har også lyst til å si at tannlegene er tilknyttet oss på flere ulike måter, og at det fungerer godt. De er også utdannet flere ulike steder, både i inn- og utland, og alle er like dyktige og brenner for faget. Jeg er ikke det minste bekymret for tannlegestanden.

Amundsen har ingen tro på at vi skal ende opp med bare store tannlegekjeder.

- Jeg tror vi kan se på erfaringene fra Danmark og vente noe av det samme her. Der har det stabilisert seg på at cirka 20 prosent av tannlegene jobber i kjeder. Og sånn har det vært lenge.

NTF har betydd mye

Gunnar Amundsen tror også at erfaringen fra verv i NTF bidro til at han ble spurt om å stille som ordførerkandidat for Høyre.

- Jeg har lært mye av å være tillitsvalgt i foreningen, både lokalt og sentralt. Det er en erfaring jeg unner alle å ha. Den store investeringen det innebærer, teamfølelsen, og det å få gode venner gjennom tillitsvalgtarbeidet.

- Jeg tror ikke medlemsmassen helt skjønner hvilken påvirkningsmulighet NTF har. Og ikke har. Det en som sentral tillitsvalgt opplever som en seier, oppleves kanskje ikke som det av medlemmene. Vi må være klar over at vi aldri vinner opinionen. Den norske befolkning vil aldri få stor sympati med tannleger. Det er ganske røft å være på toppen i NTF, og vi skal være glade vi har tillitsvalgte som vil ha denne uriasposten.

- Kommer du til å gjøre comeback i NTF nå?

- Nei, det er ikke aktuelt. Ikke sentralt. Det toget er gått. Jeg har trukket meg, og kan ikke komme tilbake dit. Nå er det andre som får sjansen. Der er jeg helt tydelig overfor alle som spør, sier Amundsen. Og legger til at det er viktig å bevare foreningsdemokratet i NTF. Slik at en fra Finnmark kan bli president. Med det mener jeg at NTF favner alle. Ikke bare Oslo og omegn.

Tannhelsehuset befinner seg nå på tre adresser i Haugesund. Dette første ligger i Strandgaten, i Haugesund sentrum.

Fritid, så lenge det varer

- Hva gjør du nå, da, ved siden av tannlegejobben?

- For meg er det faktisk litt artig å ha fått fritid.

Kaia i Haugesund, med Nils Aas' Marilyn Monroe-statue. Monroes far, sies å være Edgar Mortensen, som kom fra Haugalandet.

- Hva gjør du med den?

- Jeg har en roligere hverdag, og mer tid sammen med familien. Og så sitter jeg på hendene. Det er vanskelig å ikke kaste seg over noe nytt. Og jeg kommer til å gjøre det. Jeg er sånn, i huet. Det deiser alltid inn noe. Engasjementet skal ingen ta fra meg. Det er en klar forutsetning for å overleve, for meg. Samtidig er det ganske komfortabelt akkurat nå. Jeg kan planlegge, og det er nytt, avslutter Gunnar Amundsen.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.