logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 6 / Med eget galleri på jobben

Med eget galleri på jobben

Tannlege Unni Walberg har malt med akryl på lerret i 20 år. Hun er andregenerasjons tannlege i Verdal, og pynter med bildene sine der hun synes det passer. Som for eksempel på venteværelset.

Jeg overtok klinikken etter faren min. Nå er vi to samlokaliserte bedrifter med tre ulike tannleger.

Vi har nettopp skiftet navn til Verdal Tannhelsesenter. På venteværelset har jeg hengt opp flere malerier av mennesker som står sammen i klynger. Bildene er malt i 2006, da jeg var inne i en periode med menneskemotiver. Nå for tiden er jeg mer på det abstrakte. Pasientene opplever venteværelset som veldig personlig. Hvis de kommenterer bildene, forteller jeg hvem som har malt dem. Det synes de er artig. Bildene åpner for et annet tema enn tenner.

Etter min mening skal ikke venteværelset minne deg om at du er hos tannlegen, men være en fredelig sone der folk kan lese eller høre på radioen. Møblene skal være behagelige, blomstene friske. Ingen brosjyrer om tannhelse skal ligge fremme. Mange pasienter gruer seg nok som det er, mener Walberg.

Maler kun med akryl

- Jeg har ikke peiling på hvor mange bilder jeg har malt opp gjennom årene. De ferdige maleriene stabler jeg i kjelleren og på loftet. Det hender at venner og bekjente finner et bilde de liker. Da får de det med seg. Jeg har aldri solgt bildene mine, og heller aldri overrasket noen med et bilde i gave. Folk må selv få bestemme hva de vil henge på veggen hjemme.

En gang i tiden hadde jeg lyst til å bli gullsmed, men valgte odontologien til slutt. En tannlege må like å jobbe med hendene. Det er også en fordel å være kreativ. I mange år malte jeg akvareller. Nå maler jeg kun med akryl. Aldri med olje. Det tørker for seint for en som er så utålmodig som meg. Ting må skje fort. I løpet av de siste 15 årene har jeg deltatt på to eller tre malekurs. Men stort sett har jeg lært meg de teknikkene jeg bruker selv, forteller Walberg.

Finner roen alene

- Jeg er glad i farger. Ofte lar jeg meg inspirere av fine fargekombinasjoner. Det kan være et postkort, eller et bilde i et blad. Skog og natur bruker jeg ofte som motiv. Jeg jobber mye med perspektivet i maleriene mine. Det hender at jeg stanser bilen bare for å ta et bilde av en flott himmel. Så forsøker jeg å gjenskape lyset på lerretet hjemme.

Om sommeren står jeg gjerne ute i hagen og maler. Ikke for å fange motivet, men fordi det føles fritt. Malingen er livet ved siden av hverdagen. En stund alene, bare sammen med meg selv. En gang håper jeg å kunne bruke mye mer tid på malingen enn jeg gjør i dag, avslutter Unni Walberg.

Unni Walbergs venteværelse, med hennes egne bilder på veggene.

Akryl på lerret. Walgren lar seg inspirere av fine fargekombinasjoner.

Horisont.

Unni Walberg tenkte å utdanne seg til gullsmed, før hun landet på odontologi, som sin far.

Natur.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.