logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 4 / En spektakulær messeopplevelse
International Dental Show (IDS) 2019 i Køln

En spektakulær messeopplevelse

Verdens største dentalmesse arrangeres hvert annet år i Køln, og er alltid verdt et besøk.

I år var 38. gang IDS åpnet dørene, og 2 300 utstillere fra 60 land bød på en utstilling som dekket hele 170 000 kvadratmeter - det tilsvarer omtrent 25 fotballbaner.

I løpet av de fem dagene IDS varte, ble cirka 160 000 besøkende fra mer enn 150 land registrert.

Det var imidlertid god plass til alle, og en todagers vandring i de enorme utstillingshallene viste det totale mangfoldet i tannhelseverdenen. Med entusiastiske og kompetente utstillere fra hele verden, ble messebesøket en stor opplevelse.

Hele dentalindustrien var representert på IDS, så vel alle de store markedslederne som en endeløs rekke av mindre produsenter og leverandører.

Teknologi, utstyr, materialer, profylakse, hygiene og en rekke live- demonstrasjoner av for eksempel implantatoperasjoner, bleking eller skanning fylte de seks hallene.

Og for å gjøre det enkelt for oss som skulle finne frem på messen, var det bare å bruke IDS-appen til både navigasjon i området og informasjon om spesielle demonstrasjoner, foredrag og så videre.

Alt innen odontologien var på en eller annen måte representert, ikke minst innovative og fremtidsrettede prosjekter, ideer og tanker.

Utstillerne bød i tillegg på rikelig med god mat og drikke, noe som kom godt med i løpet av lange og meget interessant dager.

Trender

Hvis man skal peke på trender, er det digitalisering og atter digitalisering som gjelder.

Fordi IDS er en messe for hele tannhelseteamet, var det selvsagt mye av interesse også for tannteknikerne. Det digitale samarbeidet mellom tannlege og tanntekniker fikk derfor mye oppmerksomhet.

Utviklingen går fort, og mye av det som var nytt og lovende for få år siden er for lengst kommet i nye, bedre og langt rimeligere versjoner. Et godt eksempel på dette er intraorale skannere.

IDS er en meget velorganisert messe, planlagt og gjennomført med tysk grundighet og presisjon. Det er krevende å få med seg alt, og selv om undertegnede gikk nesten 20 km(!) inne på messen var det umulig å få sett alt jeg ønsket.

Dette er en messe man bør ta seg tid til å besøke. Og sett av minst to dager. Neste mulighet er i 2021, i dagene 9. til 13. mars.

CLINIC AIR/Gentilin presenterte italienske kompressorer og sugemotorer med gode spesifikasjoner. Lavt lydnivå og god kapasitet.

Tyske BAJOHR presenterte hele spekteret av lupebriller. Fra de mest eksklusive til enklere modeller og fra mange produsenter. Og det manglet ikke på gode messetilbud.

KAVO hadde en imponerende stand hvor de viste frem uniter. I tillegg viste de sine øvelsesuniter til bruk i undervisning. Et komplett program av høy kvalitet.

KAVO hadde livedemonstrasjoner for å vise hvordan kamera kunne brukes for å få optimalt resultat i arbeid med profylakse og hygiene.

SCORE Dental viste frem sitt store utvalg av sessler. Få ting på klinikken er vel så viktige som en virkelig god sessel. Og her var det mulig å finne en.

NOBEL BIOCARE hadde en fin stand, og de viste frem nye komponenter (Xeal og TiUltra) som med sin overflatekjemi vil gi optimal mucointegrasjon. Fremskrittene står i kø.

BIENAIR er en klar markedsleder på roterende instrumenter. Flotte turbiner med hastighet opp mot 400 000 rpm og styrke på 30 w. Pluss et veldig godt utvalg av vinkelstykker og mikromotorer, også for kirurgi. Så her er det også mye som bør være av interesse for dem som driver med implantater.

PASTELLI fra Italia viste frem en flott kleskolleksjon til klinikkbruk. Kolleksjonen er preget av lekker design og fine detaljer. Dette er klinikktøy for dem som vil ha noe ekstra.

GARRISONS matriseklamre er vel kjent, og selv om de er utmerket, forbedres de stadig. På messen ble hele utvalget presentert.

Bleking får alltid mye oppmerksomhet på IDS og DARINGWHITE viste frem sin tapevariant, som altså festes på tennene og inneholder peroxyder.

ACTEON hadde en elegant liten laser å vise frem. Store valgmuligheter med hensyn til bølgelengder, og dermed et betydelig spekter av behandlingsmuligheter, enten det handler om bløtvevskirurgi, hemostase, endo eller perio, eller kanskje bleking.

MELAG har alltid vært ledende på autoklavering og desinfisering, og på IDS viste de frem et par av sine toppmodeller. Dette er kvalitet tvers igjennom.

FILHOL dental presenterte parapulpale FILPIN-stifter anno 2019. I tillegg viste de FILPOST-stifter, for pulpakanalen. Begge laget i titan og med et tilhørende prepareringssett for skånsom preparering.

IDS er en utstilling for produsenter fra hele verden, og det spanske INIBSA-dental presenterte sitt mangfold i anestesi.

THIRDEYE dental cameras presenterte lampemonterte kameraer med zoom og fantastisk billedkvalitet og video. Hygienisk og enkelt styrt med fjernkontroll.

Danske RØNVIG er gode på anestesiprodukter, og viste frem calajekt for skånsom og komfortabel injeksjon. Apparatet har modus for intraligamental, infiltrasjons- og ledningsanestesi. Enkel i buk og vel verdt å prøve.

ICmedical presenterte sin HYG 5, en topp vaskemaskin for klinikken med vasketemperatur på over 90 grader. En kompakt og stillegående maskin av beste slag.

I tillegg viste ACTEON frem en serie med små og elegante røntgenapparater for 2D og 3D. Enkle å finne plass til, og meget enkle å bruke.

DURR DENTAL viste som alltid frem sitt utvalg av kompressorer. Solide og driftsikre maskiner.

EMS og Airflow hadde en stor stand med mange besøkende. Her ble det kjørt kontinuerlig livedemonstrasjoner på mange uniter.

LEVANTE viste et lekkert assortement av håndinstrumenter i «pininfarina design». Svært elegante detaljer og overflater.

MEDITRONIC hadde spesialisert seg på slanger, koblinger, overganger og alt annet som gjør at ting passer sammen mekanisk. I tillegg leverte de enkle mobile behandlingsuniter.

I tillegg presenterte Durr VistaSoft Monitor, et integrert datasystem, der alle klinikkens komponenter blir elektronisk overvåket, og eventuelle feil eller vedlikeholdsbehov umiddelbart blir registrert. Feilmelding kommer direkte opp i resepsjonen, og i tillegg direkte hos serviceleverandør, dersom feilen må rettes av reparatør. Et avansert og nyttig system.

FIMET viste frem funksjonelle og elegante uniter

VDW viste frem endosystemet Reciproc-blue, vel kjent, og stadig med små forbedringer. Filene er nå enda mer fleksible og resistente mot tretthet.

IDS er ikke bare uniter og røntgenapparater og digitale påfunn. Håndverktøy i ypperste klasse og i enormt utvalg ble presentert av ZEPFdental som er tysk. De har absolutt alt i alle fasonger og størrelser, og er man ute etter noe spesielt så finnes det her.

CHANTEL viste frem kirurgiske instrumenter og ikke minst alt som hører til et optimalt hygienisk kirurgiregime. En flott stand med gode produkter.

BRUMABA leverer et stort utvalg kirurgiske operasjonstoler av svært høy kvalitet. Dette er optimale og svært fleksible arbeidsplasser for dem som driver utelukkende med oral kirurgi.

ARGEN er USAs største leverandør av alle typer dentale metaller og zirkonia. I tillegg er de store på alle typer fresing. Argen hadde en veldig hyggelig stand med svært kompetente folk.

SMILE LINE leverer en rekke flotte produkter til tannteknikerbransjen. I tillegg viste de frem Smile Lite MDP, som er en elegant og funksjonell holder for å kunne bruke mobiltelefonen til klinisk fotografering. Med variert lyssetting kan man ta optimale kliniske bilder for eksempelvis fargeuttak.

Svenske D-TEC viste frem et utvalg av belysning til bruk på klinikken. Dette er avansert LED-belysning av høy kvalitet. Fin design og lekre detaljer.

OMS har spesialisert seg på løsninger for spesielle behov: Unit med rullestolplassering, sammenleggbar stol som kan kombineres med for eksempel Siemens transportable unit Siroboy 3.

DENTINUM fra Korea er totalleverandør innen implantologi. Et flott utstyrsassortement, og et betydelig mangfold i varianter. Delikat. Produktene er tilpasset et asiatisk marked, men kan nok være av generell interesse.

DENTECH leverer japanske kofferdamklamre i enormt utvalg. 77 typer og tre forskjellige overflater. Og selvsagt alt tilbehør også. Finish og kvalitet fremstår førsteklasses.

MECTRON stilte ut sine modeller fra de siste 40 årene, for å vise utviklingen. De leverer først og fremst utstyr til perio/scaling/hygiene, men også verktøy til endodonti, i tillegg til led-herdelamper.

HEKAdental fra Danmark var som vanlig til stede med sine flotte og driftssikre uniter. Heka hadde en flott stand med kompetente medarbeidere.

BPR fra Sveits leverer mobile enheter. Alt fra stoler til en mengde forskjellige uniter med forskjellig utstyrsnivå. Dette er tannlegeutstyr som er beregnet på bruk for eksempel i hjemmesykepleie og andre steder der tannlegen må oppsøke pasienten.

VOKO hadde en ny bulkkompositt å vise frem. Den heter VisCalor bulk. Kapselen varmes opp til 68 grader av et element i pistolen, og kompositten får dermed en bedre konsistens for applikasjonen. Kan legges i 4 mm tykkelse.

CEREC trekker alltid masse mennesker fordi skanning er i fokus. Gode demonstrasjoner og muligheter til å prøve er alltid av interesse.

ANTHOS fra Italia leverer svært delikate og funksjonelle uniter av høy kvalitet. Italiensk design fornekter seg aldri, og når utvalget i modeller og farger er som her, skulle det være noe for enhver smak.

3M hadde som vanlig en godt synlig stand. Produktene er vel kjent og kvaliteten upåklagelig. For å sikre optimal farge på komposittfyllingene ble det vist en skala der man kunne legge inn sin egen kompositt i aktuelle farger og herde. Altså lage sin egen fargeskala.

SILFRADENT leverer gode produkter til tannteknikere, men har også et bredt utvalg av kirurgiske motorer, utstyr til ultralyd-kirurgi og avansert oral kirurgi.

SCHLUNBOHM viste sitt endosystem Endopilot «plus». Utvalget av systemer for endobehandling er veldig stort på IDS, og det meste fremstår som bra. Endopilot «plus» har alt man kan ønske seg av et komplett endosystem, og det ble grundig presentert og er opplagt interessant. Leveres på flere utstyrsnivåer.

QUINTESSENCE publishing har alltid en stor stand. Her finnes det meste av faglitteratur, og det er nesten ufattelig hva som finnes her. En spennende stand å besøke.

TPC (China) hadde også sin variant av mobilt utsyr. Svært enkle å flytte på og egentlig et komplett utstyr bortsett fra røntgen. I tillegg viste man frem en rekke prisgunstige kompressorer med gode spesifikasjoner.

DREVE printermodeller og skinner, og ellers alt som kan 3d-printes. Det dreier seg om guider, bittskinner, avtrykkskjeer osv.

OMNICHROMA har fremstilt en kompositt som har én farge, og hevder at dette materialet, ved hjelp av kameleoneffekten, alltid vil bli riktig. En besnærende tanke, og antagelig mer ønske enn virkelighet.

MIELE presenterte mange av sine produkter på IDS. Kjente apparater, og stadig med forbedringer. Miele viser en solid kvaliteteslinje.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.