logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 12 / Forskningsfinansiering

Forskningsfinansiering

1083

Blir du med i trekningen?, skriver, og spør, Morgenbladet 22. november, og fortsetter: For forskere er det et evig mas om å vinne frem i konkurranser om ekstern finansiering. Det er et herk, med omfattende prosjektsøknader og frustrerende fagpaneler. Ineffektivt er det, og ofte helt bortkastet arbeid. Men flere steder, blant annet i Sveits og på New Zealand, prøver man nå ut en revolusjonerende ordning: Å trekke tilfeldige vinnere. «Tilfeldighet vil skape større åpenhet for ideer som ikke er mainstream», sier en økonom til tidsskriftet Nature. Enkelte mener lotteri også bør brukes for å avgjøre hvilke artikler som skal publiseres, og hvem som skal få vitenskapelige stillinger. Fullstendig tilfeldig blir prosessen neppe. Ved et forskningsråd på New Zealand blir de for eksempel enige om hvilke prosjekter som er «gode nok», før de putter dem i hatten, og trekker en vinner. «Vi har faktisk en hatt», forteller en forsker til Nature.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.