logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 12 / Oversiktlig og nyttig
Nordental 2019:

Oversiktlig og nyttig

1164-73

Årets Nordental var som vanlig en inspirerende, innbydende og fin utstilling, og den er alltid en viktig sosial arena på landsmøtet.

I tillegg til en omfattende presentasjon av nyheter og velkjente produkter, fant man i utstillingsområdet NTFs torg, med NTFs møtesone. I anledning NTFs 135-årsjubileum ble det servert makroner, til glede for mange.

Der var det både torsdag og fredag en lang rekke korte presentasjoner, som spente fra trinnvis ekskavering og bivirkninger av nye materialer, til Helfo og Tannhelse Uten Grenser. Her kunne de som bare var messebesøkende også få litt faglig og nyttig påfyll. På torget hadde man også mulighet til å treffe NTFs hovedstyre og andre tillitsvalgte, og arenaen ble også benyttet til presentasjonene til studentforskerprisen.

Nordental har mange og viktige funksjoner for hele tannhelseteamet. Vi fikk se de siste nyhetene på utstyrsfronten, så vel som forbedrede utgaver av kjente produkter. Nye materialer ble også vist frem, og informasjonen hos utstillerne var upåklagelig. Det var åpenbart muligheter for å gjøre gode avtaler og kjøp.

Nordental fungerer også som møtested og mingleområde for landsmøtedeltakerne, og i kafé- og torgområdet var det rikelig med sitteplasser og mulighet for servering. Der bød forøvrig NTF på makroner, og baristaer serverte gratis kaffe under hele arrangementet.

Hyggelig servering av mange slag var det også hos flere av utstillerne, og dentalbransjen skal ha ros for sin vilje og evne til å gjøre Nordental til en trivelig opplevelse. En takk til dentalbransjen for en flott og vellykket Nordental.

Dentalutstilling med små viktige nyheter

Det er alltid spennende å se om det er nye trender, og utover at stort og smått digitaliseres, er det vanskelig å finne noe som peker seg ut. Det som imidlertid alltid er interessant, er å finne de små, men viktige nyhetene som virkelig kan gjøre hverdagen bedre og enklere.

CG viste frem sine nye og interessante kompositter: G-ænial Universal Injectable og everX Flow. (fiberforsterket) Spennende produkter som er injiserbare og formbare på samme tid. G-ænial leveres i sprøyter, som gir god utnyttelse av materialet. Materialet har meget stor styrke og polerbarheten er åpenbart god.

Hearsafe leverer formstøpt hørselvern for tannleger. Et nyttig og viktig produkt som kan skjerme oss for den konstante støyen vi utsettes for, fra turbiner, ultralydscalere, sug og så videre, som garantert svekker hørselen. Hearsafe gjør det likevel mulig å høre tale.

ORAL-B hadde en lekker stand og viste frem sitt store utvalg av elektriske tannbørster. De leverer alt fra den avanserte Oral-B genius, som nærmest er en liten datamaskin, til enkle modeller for barn.

Oslo Dental hadde en flott stand der de blant annet demonstrerte sitt helt nye 3D mikroskop fra JADENT. En helt fantastisk opplevelse. Forstørrelsen var utrolig og mikroskopet leverte en billedkvalitet som setter ny standard. Dette var en spennende nyhet!

Tannhelsesekretærenes forbund var som vanlig til stede. Kompetente sekretærer er viktigere på klinikken enn noensinne. Forbundet deres kan bidra til gode lønns- og arbeidsforhold og ikke minst kompetanseheving.

Spar Dental har tatt tak i «den grønne bølgen» og leverer mange produkter av resirkulerbare materialer. I tillegg har de opprettet en nettbutikk der pasientene kan kjøpe profylakseprodukter. Tannlegen får sin del av fortjenesten, og slipper å drive med salg av slike produkter.

Jacobsen Dental hadde en hyggelig stand, der de blant annet viste frem de flotte unitene fra Densply Sirona. Her snakker vi om topp kvalitet og lekkert design, som nok vil tilfredsstille den mest kresne. Spesifikasjonene forteller om modeller som har «alt».

Jacobsen Dental presenterte også en unik og spennende serie bioaktive materialer, Predicta desensitizer, Predicta bulk og Predicta core. Materialene stimulerer remineralisering og apatitproduksjon.

Hejco var som vanlig til stede med sin omfattende kolleksjon. De leverer klinikktøy for enhver smak, og kvaliteten er velkjent

Tecnomedics viste frem RIVA STAR, som har vist gode egenskaper med hensyn til desensibilisering og stansing av karies. De viste også frem Pola Luminate, et blekemiddel pasientene selv skal pensle på tennene hjemme. Det fordrer nok litt instruksjon, men pasientene slipper blekeskinnen.

Unident hadde som alltid en stor grønn stand der de blant annet viste frem herdelamper i alle prisklasser. Men mest interessant var nok E-connect endomotor. Her snakker vi om en endomotor som har alt og passer til alle filsystemer på markedet, til en pris langt under konkurrentene. Dette er et endodontisk kinderegg!

Dental Sør viste på sin travle stand frem sine uniter og en Faro-lampe med et lite, innebygget kamera, som kan kobles til det meste. Kameraet kan enkelt skiftes ut dersom bedre kamerateknologi etterhvert skulle gjøre dette aktuelt.

Dental Direct er leverandør av alle mulige slags forbruksvarer, men det er hansker de virkelig satser på. Nyheten i år er hansker som eliminerer bakterier de kommer i kontakt med. Så når det gjelder hansker, er det Dental Direkt som har kompetansen.

EKULF feier 50 år i år, og hadde en flott stand der de presenterte sitt store utvalg av profylakseartikler.

3M er som vanlig i front på materialsiden med sin Filtek, og har nå forenklet fargesystemet opp mot Vita-skalen.

Dandent leverer meget lekre klinikkinnredninger. Det er solid kvalitet og lekkert design, og bør absolutt være et interessant alternativ.

Opus leverer stadig nye og bedre løsninger. Det handler om alt fra en ny undervisningskanal, nye betalingsintegrasjoner, integrasjon av trio3shape skanner og mye mer.

Aneste er et firma som tilbyr blant annet et ambulerende narkoseteam. Det betyr at man kan få hjelp til å behandle pasienter under narkose på egen klinikk. Et tilbud som nok kan være av interesse.

Sensodyne hadde en lys og hyggelig stand, der de viste frem Sensodyne Repair & Protect og Sensodyne Rapid Relief. Begge produktene har god dokumentert effekt.

Plandent hadde som vanlig den største standen og viste frem alt fra småinstrumenter til utstillingens mest avanserte røntgenappatat med topp spesifikasjoner. Bedre kan det foreløpig ikke bli.

LM-instrumentene leveres i et enormt utvalg, og LMsharpDiamond er serien som ikke sløves ved bruk

Myray representerer Castellini uniter. Det er spennende italienske kvalitetsuniter i lekkert design og med komplett utsyrsoppsett.

Zeizz viste frem sin store kolleksjon av lupebriller. Dette er kvalitet på alle måter og er lupebriller som selv den mest kresne vil bli fornøyd med.

Helfo hadde en liten stand bemannet med god kompetanse.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) hadde en viktig og nyttig informasjonsstand.

TrinnVis er en utstrakt hånd til blant andre medlemmer av NTF, som driver klinikk, og som ønsker hjelp til å håndtere hverdagens små og store plikter, krav og pålegg. TrinnVis er et kvalitetssystem for norske helsevirksomheter.

Lic Scadenta hadde en travel og godt besøkt stand. Her var det mye å se og matrisesystemet fra Garrison som stadig forbedres ble demonstrert.

Colgate er en viktig aktør i tannkremmarkedet. De leverer blant annet Durafat-tannkrem og Colgate Pro Relief. Nå viste de frem den nye Colgate Total med Dual-Zink og Arginin. Dette er en tannkrem med en interessant sammensetning.

Norsk Ortoform hadde en flott stand, og viste entusiastisk frem sin nye favorittkompositt som bærer det orginale navnet Composite. Den leveres i et kit og bare som sprøyter. På samme stand viste man frem White Dental Beauty,- et gjennomført og lekkert blekemiddelsystem.

Tonne Dental viste frem fine, rimelige herdelamper. Interessant var også FlashMax P7. Med dette instrumentet og tilhørende medikamenter kan man endre bakteriefloraen i biofilmen. Det handler om antimikrobiell behandling av periodontitt og periimplantitt.

VOCO demonstrerte sin VisCalor bulk, en kompositt som forvarmes, og dermed blir lett å applisere, for deretter å bli fastere i konsistensen når den havner i tannen.

DÜRR DENTAL er kvalitetsleverandør av kompressorer og viste frem noen modeller.

Tannlegenes gjensidige sykeavbruddskasse var til stede for å informere om viktigheten av et sikkerhetsnett ved langvarig sykdom.

XyliMelts-Pharmex AS presenterte et godt hjelpemiddel for munntørre, klebetabletter som varer lenge. Et viktig tilbud til dem som er plaget.

Trimb Healthcare presenterte sitt store utvalg av Flux-produkter. Her finnes det meste av kariesprofylaktiske hjelpemidler. Og Helsedirektoratets nye anbefalinger til barn er allerede implementert.

Scanex viste frem laserprodukter. Laser har åpenbart et stort anvendelsesområde, og produktene på messen og informasjonen om dem bør interessere. Av bruksområder kan nevnes hemostase, after og herpes.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.