logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2019 / 12 / Kritisk tenkning og kildekritikk

Kritisk tenkning og kildekritikk

1162-3

Vegard Hauge Svartveit (tv) er leder for studentorganisasjonen i NTF, her sammen med foredragsholder og NRK-programleder Andreas Wahl.

Andreas Wahl, programleder for NRKs «Folkeopplysningen», hadde et studentforedrag om kritisk tekning. Han var inne på at sosiale media «pusher» individualisert informasjon inn i innboksen din, basert på analyser av av de sporene du – trolig uvitende og ubevisst – legger etter deg på nettet.

Den enorme datamengden, «big data», kan brukes til å målrette påvirkning fra “noen”. Vitenskapen på sin side har sine noenlunde etablerte rammer, normer og prosedyrer. Systematiske oversikter og metastudier er gode utgangspunkt for å vurdere noe, mens fortellinger av typen «funker for meg» er vanskelig å drøfte, vurdere og eventuelt imøtegå. Slikt florerer på nettet. Men det er ingen absolutte sannheter – lytt til de man er uenig med, foreslo Wahl.

Andreas Wahl forsøker å spå om antall båter i en appelsin. Det gikk sånn noenlunde.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.