logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2018 / 8 / På nett

På nett

Nytt om spam

E-post-spam er igjen på topp som metode for å spre skadelig programvare. Det viser en rapport gjengitt av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Tidligere lot sikkerhetshullene i det populære programmet Adobe Flash seg utnytte til å plante skadelig programvare. Adobe Flash er i ferd med å dø ut, og dette gjør at kriminelle blir tvunget tilbake til å sende ut spam.

Statistikk om spam, som de hentet inn i løpet av våren 2018 viser at:

- Fem filtyper utgjør 85 prosent av alle skadelige vedlegg. De er: .zip, .doc, .xls, .pdf, og .7z.

- 46 prosent av all spam er forsøk på datingsvindel. 31prosent inneholder lenker til skadelige nettsteder, mens 23 prosent inneholder skadelige vedlegg.

- Sannsynligheten for at en mottaker åpner en skadelig e-post øker dersom avsenderen utgir seg for å være en kjenning. Den øker også hvis overskriften er uten skrivefeil.

- Svindlerne manipulerer oss og prøver å skape en følelse av at det haster. Men e-poster hvor dette er skrevet direkte lykkes i mindre grad enn dersom hastverket bare er antydet.

NorSIS anbefaler

- Undersøk avsenderens e-postadresse: Hold musepekeren over adressen for å se hvor den egentlig går. Det samme gjelder lenker.

- Vær oppmerksom på forsøk på sosial manipulering: Svindlere og kriminelle spiller på følelser og utnytter gjerne frykt, fristelser og tillit. For eksempel ved å bruke e-postadressen til en overordnet eller en venn.

- Vær oppmerksom på forsøk på å få deg til å forhaste deg.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.