logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2018 / 5 / Får yrkesskadeerstatning

Får yrkesskadeerstatning

Birgitte Moesgaard Henriksen har fått medhold i at hun er påført yrkesskade på grunn av seksuell trakassering ved Universitetet i Oslo (UiO).

Den tidligere UiO-forskeren inngikk forlik med Statens pensjonskasse i april. Det går ut på at hun får en solid utbetaling for yrkesskade som hun mener er et resultat av seksuell trakassering på den tiden hun var doktorgradskandidat ved Det odontologiske fakultetet.

Henriksens advokat John Christian Elden er overbevist om grunnen til at Statens pensjonskasse gikk bort fra planen om å ta en rettssak og heller megle frem et forklik i denne saken.

- Etter at det forelå en rapport fra rettens sakkyndige psykiater var det ikke lenger tvil om at hun var utsatt for overgrep og trakassering mens hun jobbet ved universitetet. Det ble derfor endret fra en hovedforhandling til en rettsmegling for å diskutere de øvrige erstatningsrettslige vilkårene og utmåling av erstatning, sier Elden til Uniforum.

Nå får Henriksen altså medhold fra Statens pensjonskasse i at det er seksuell trakassering som er årsaken til yrkesskaden som har ført til at hun er blitt uføretrygdet. Partene vært inne til megling i Oslo tingrett der målet har vært å komme fram til et forlik. John Christian Elden kommenterer forliket slik:

- Et godt forlik er det forliket ingen av partene er fornøyde med. Vi inngikk et godt forlik. Det viktigste for henne var å bli trodd, og det er hun nå.

Henriksen har i over ti år prøvd å få offentlige myndigheter til å behandle saken hennes om seksuell trakassering. Hun beskylder veilederen sin for å ha drevet med sexpress overfor henne. Saken ble meldt til hovedverneombudet ved UiO, til Likestillings- og diskrimineringsombudet og til Arbeidstilsynet. Ingen ville behandle saken. I fjor sommer fikk hun avslag da hun ville ha et møte med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Nå har Henriksen altså inngått forlik med Statens pensjonskasse som vil betale henne erstatning av ukjent størrelse, med begrunnelsen yrkesskade grunnet seksuell trakassering ved UiO.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.