logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2018 / 2 / Lov om likelønn

Lov om likelønn

FOTO: YAY images.

Island innførte lov om likelønn fra 1. januar i år. Nå er det forbudt å betale menn mer enn kvinner, og omvendt, for den samme jobben. Island er det første landet i verden til å innføre en slik lov. Målet med loven er å fjerne lønnsforskjeller mellom kjønnene innen 2020.

For å kunne følge opp den nye lovgivningen skal den islandske staten sertifisere lønnsplanen hvert tredje år i bedrifter og offentlige etater med mer enn 25 ansatte. De som ikke klarer å bevise at de gir kvinner og menn lik lønn, kan få bøter.

- Det vil bli en ekstra byrde for bedriftene å overholde loven. Men slike byrder pålegges dem hele tiden, for eksempel gjennom regnskapsregler og skatteoppgjør, sa tidligere likestillings- og sosialminister [thorn ]orsteinn Víglundsson da loven ble vedtatt 8. mars, 2017.

Island har hatt lover for likelønn siden 1961, men den nye standarden blir sett på som det første konkrete tiltaket for å tvinge selskaper til å fjerne lønnsforskjeller.

- Det har alltid vært ulovlig å betale menn og kvinner ulikt. Men dette er en juridisk bindende verktøykasse, sier Frida Ros Valdimarsdottir, leder i den islandske foreningen for kvinners rettigheter, til The New York Times.

I 2017 kom Island for niende år på rad på førsteplass på World Economic Forums likestillingsundersøkelse. Island har den beste samlede poengsummen av 144 land. Norge ligger på annenplass.

Her til lands tjener menn mer enn kvinner i både private og offentlige virksomheter, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,5 prosent av menns månedslønn.

I Norge var det også høsten 2017 debatt rundt lønnsforskjeller mellom kjønnene i norsk idrett, og på de norske landslagene i fotball. Det endte med at fotballherrene godtok lønnskutt, for å sikre at kvinnene fra i år får like mye i landslagslønn.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.