logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2018 / 10 / Skvær soss fra Moss

Skvær soss fra Moss

Tittelen oppsummerer tannlegens personlighet. En ærlig, jovial, profesjonell person. Åpen, men lukket - og gjerrig på fritid.

Foto: Andres Vargas.

Videre er tannlegen en representant for et komplekst yrke som har kunnskap om medisin, er menneskekjenner og fingerferdig, og behersker data og fagspråk. Kort sagt en person som mestrer mye, oppsummerte Petter Schjerven under åpningen av NTFs landsmøte 4. oktober.

Samtidig snakker tannlegen et kodet språk, der pasienten ikke forstår et skvett. Sistnevnte har også vanskelig for å svare, der han ligger med munnen full av vatt. Det kan kanskje være like greit.

For hva skal pasienten si når tannlegen snakker om at en retainer løsner? Hva er det for noe? Hvilket univers befinner vi oss i nå? Er det showbiz?

Og plutselig blir det snakk om porselen. For de fleste er dette noe en dekker bordet med. Sånn er det ikke for tannlegen. For tannlegen har porselen en helt annen betydning.

Sementering av bro kan det også fort bli snakk om. Dette tilhører ingeniørfaget, vil noen hevde. Men for tannlegen er dette noe helt annet enn brospennet over Svinesund.

Det er som en gutteklubb, egentlig. Som losjen. En lukket gruppe med sitt helt egne og særegne stammespråk, på lik linje med akademikerspråk eller vekttallsnorsk, for ikke å snakke om næringslivssnorsk, slipstvangssjargong og byråkratnorsk.

Fag- eller stammespråket er et presist og nyttig verktøy i yrkesgruppenes hverdag. Og det egner seg til både tåkelegging og brifing. Samtidig er det de nyansattes mareritt.

Det er heller ikke alle som har jobbet lenge et sted som vet at synergieffekt er ensbetydende med å miste jobben.

Visste du forresten at dokumentflyt er det samme som rot? Cervix, altså.

Saksgang er en gangart, godt demonstrert på scenen, av Petter Schjerven. Og kundeportal er et kvinnelig kjønnsorgan.

Overkjevelateral, er det en stillingstittel, spør Schjerven? Og har noen, spør han videre, bare for gøy, etablert det orale kontor på klinikken sin?

Hva er airflow? Er det en føner? Og bitewing? En flytype?

Tredje molaren må være noe fra Ringenes herre, eller? Sammen med alveoler og lille Duraphat. Sistnevnte møter kanskje Maxilla eller Maxilla Molar i en profylakse i en sonde, utenfor universet?

Er Analgetika en vanlig navn for tannlegebarn? Maud Analgetika, muligens?

Hva med denne tittelen på et studentarbeid: Nanopartikler i det orale miljø. Her er det en student som føler seg veldig liten i møtet med Det odontologiske fakultet.

Temporomandibulær dysfunksjon. En skal ikke være skåren for tungebåndet.

Så er det flareup. Er det noen som har på seg det i dag?

Masseter. Det må være en storspiser.

Mens dental fluorose eller nekrose kanskje er foretrukne blomster, blant tannleger?

Fissurforsegling er noe annet. Mest sannsynlig en form for prevensjon, på Island.

Og så har vi plakkindeksen. Her er vi på børsen.

For ikke å glemme Kofferdam. Et sted i Øst-Berlin, der det foregår mystiske ting, i en roman fra gamle dager.

Så har vi minimal preparering og maksimal bonding. Da er det fest!

Petter Schjerven høstet stor applaus for sitt åpningsforedrag på NTFs landsmøte torsdag 4. oktober.

Det var fortjent. Han hadde åpenbart forberedt seg godt, og var orientert om både gult hefte og alle de odontologiske spesialitetene.

Alle fikk sitt under oppropet, som omfattet alt fra cand.odont., som de fleste kjente seg igjen i, til den aller mest spesifikke stillingsbenevnelsen, der kun én person kunne rekke opp hånden.

Schjerven hadde også flere forslag til litteratur som kan interessere en tannlege, deriblant Fridtjof Frank Gundersens Hvordan bruke andre folks penger og Syv måter å takle vanskelige folk på. I tillegg til norsk ungarsk ordbok. Det er mye som kan komme til nytte i en tannlegepraksis.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.