logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2017 / 8 / Munntørrhet på agendaen

Munntørrhet på agendaen

Foto: Margit Selsjord, OD.

I slutten av september går Forskningsdagene av stabelen, og årets tema er verdier. Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo har valgt å rette oppmerksomheten mot en verdi mange ikke har et forhold til før den er borte, nemlig verdien av spytt.

Underkommunisert folkehelseproblem

Munntørrhet er et stort og ikke minst underkommunisert folkehelseproblem. Eldre tar medikamenter som kan påvirke spyttproduksjonen. Kreftpasienter forteller at noen av de største bivirkningene av cellegift og stråling er at de blir svært tørre i munnen. De klarer ikke lenger å spise, og den manglende spyttproduksjonen fører ofte til sår og andre plager i munnen. Revmatiske sykdommer kan også føre til at kroppen ikke lenger produserer nok spytt. Mange mennesker får redusert livskvalitet når spyttet forsvinner.

ODs fremste forskere vil fortelle om hva som gjøres på feltet og hvilken hjelp som kan tilbys, på et arrangement i Kulturhuset på Youngstorget (Youngsgate 6) fra kl. 18.00 - 19.45 onsdag 27. september. Kveldens programleder er Eldrid Borgan, kjent fra blant annet Schrödingers katt på NRK. Arrangementet er gratis.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.