logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2014 / 11 / Petra skal til tannlegen

Petra skal til tannlegen

Tore Åge Bringsværd og Anne G. Holt

Dette er en nylig utgitt bok i den populære barnebokserien Karsten og Petra-bøkene. Bringsværd er forfatter og Holt illustratør. Historien begynner med at Petra som er «nesten seks år» håper hun snart mister en tann, og det skjer mens hun spiser matpakken sin i barnehagen. Vel hjemme legger hun tannen i et vannglass og venter på at tannfeen skal komme i løpet av natten. Mamma sier det det er godt at de «nettopp har fått innkalling til tannlegen», og på sengekanten leser hun en billedbok om tannbørster.

Petra kommer til barnehagen neste dag og forteller fornøyd at tannfeen har vært på besøk og at hun snart skal til tannlegen. Da er det flere av barna som sier hun bør grue seg fordi det er «ekkelt og forferdelig vondt», og en mener til og med at «tannleger burde stappes inn i en rakett og sendes til månen»! Heldigvis bringes det inn noen motforestillinger fra Henrik som jobber i barnehagen, og han forklarer at det kan gjøre litt vondt hvis hun har et hull som må bores. Og at hun sikkert kan få bedøvelse.

Deretter følger noen sider om melketenner og tannutvikling, formidlet av Petras kosedyr kaninen, som leser om dette i en bok. Ikke noe å utsette på det faglige innholdet.

Neste dag går Petra og mamma til tannlegen som holder til i et hus nede ved havnen. Dette viser seg å være et tannlegekontor med tannhelsesekretær og tannlege. De blir mottatt av den hyggelige sekretæren som ønsker velkommen og blir vist inn til tannlege Roger. Han oppfører seg eksemplarisk og utviser en stegvis tilnærming med å vise og fortelle før han undersøker og til slutt ender med å fortelle Petra at hun har et lite hull som må bores og fylles - det gjør han, og det går stort sett greit. Petra synes det gjør «litt vondt», og etter behandlingen setter Roger seg ned på en stol, takker Petra og gir en henne en liten havfrue som premie. Men hva Petra og mamma må gjøre for å forebygge flere hull, sier han ikke noe om. Kosthold og tannpuss var et ikke-tema under besøket hos tannlege Roger - temaet ble så vidt berørt da mamma leste om tannbørster i historisk perspektiv for Petra.

Min innvending mot boken er at den virker litt utdatert. Alle barn i Norge får innkalling til tannhelsekontroll senest det året de fyller tre år, de blir innkalt til en offentlig tannklinikk, oftest med flere ansatte, og de blir undersøkt av en tannpleier. Og jeg er blitt fortalt at barna stort sett gleder seg til å komme til kontroll. Jeg var nylig på konferanse i Tannhelsetjenestens folkehelsenettverk, og der fikk jeg høre at barna blir skuffet om timen av en eller annen grunn må utsettes!

Jeg vil tro at Norsk Tannverns brosjyre Første besøk på tannklinikk vil være mer egnet når foreldre skal forberede barnet på den første tannhelsekontrollen, og så vidt jeg vet, er det mange, men sikkert ikke alle, klinikker som vedlegger denne brosjyren når de sender ut innkallingen.

Oslo: Cappelen Damm AS, 2014. ISBN 978 - 82 - 02 - 43995 - 8

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.