logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2012 / 10 / Kan skade oldebarn

Kan skade oldebarn

Ill: Yay Micro.

Røyking kan føre til kreft hos barn, barnebarn og oldebarn, melder Landslaget Mot Tobakkskadene (LMT). Røykfritt Miljø Norge følger opp med å hevde at barn har rett til røykfri oppvekst, Norge må følge Island som har lovfestet barns rett til en røykfri oppvekst. Få barn begynner å røyke på Island - færrest av alle land i Europa.

Røyking kan føre til kreft, astma og andre sykdommer hos etterkommere i flere generasjoner.

Livsstil kan endre genenes innstillinger. Noen gener er som av- og på-knotter, og dårlig livsførsel kan skru av gener som beskytter mot blant annet kreft, eller skrur på gener som skader. Denne effekten kan føres videre i generasjoner.

- Vi ser i dag en økende forekomst av lungekreft blant ikke-røykere. Det kan kanskje forklares med at de har hatt størrøykere som besteforeldre. Besteforeldrenes røykevaner kan ha skrudd av gener som beskytter mot lungekreft, og så har det avslåtte genet gått i arv til barn og barnebarn som blir disponert for krefttypen, sier professor Tim Spector ved King''s College London til NTB.

Kreft dreper årlig ca. 11.000 mennesker i Norge. Cirka 26. 000 nye krefttilfeller registreres årlig. Tobakk er en viktig årsak, direkte og indirekte, og har trolig enda større skadevirkninger enn tidligere antatt.

Forskning viser også at røyking under svangerskapet kan føre til astma hos framtidige generasjoner.

Ifølge forskere fra Harbor-UCLA Medical Center i California er røyking under svangerskapet ikke bare skadelig for barnet, men de negative konsekvensene blir også videreført til neste generasjon.

Forskningen viser at når en kvinne røyker under svangerskapet, risikerer også hennes barnebarn å bli påført astma.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.