logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2009 / 11 / Tannlegejobb i friluft

Tannlegejobb i friluft

Arne Bastholm fryktet det verste da han dro til Sierra Leone. Det ble verre enn han hadde trodd.

Lang kø: 53 pasienter ventet på rekke og rad da Bastholm startet arbeidsdagen

Jeg har reist mye rundt i verden, men har aldri opplevd noe som dette. Forholdene var mye verre enn jeg hadde forestilt meg.

Tannlege Arne Bastholm er tilbake i Haugesund etter et ti dager langt opphold i Sierra Leone. I regi av Rotifunk-prosjektet er målet å etablere en tannklinikk i det borgerkrigsherjede landet.

Tannlegeskrekk er i det minste et ukjent fenomen i Sierra Leone. Av den enkle grunn at de aller fleste av innbyggerne går gjennom livet uten noen gang å ha blitt behandlet av en tannlege.

– I hele Sierra Leone er det bare åtte tannleger. En av dem traff vi i hovedstaden Freetown. Han ble så interessert i prosjektet vårt at vi fikk ham med oss ut til Rotifunk i noen dager, forteller Bastholm.

Lange køer

Haugesundtannlegen hadde satt av to dager til behandling av pasienter under oppholdet i byen Rotifunk.

– Det ryktes fort at det var tannleger på besøk. Folk strømmet til fra landsbyene i området. Da vi møtte opp på morgenkvisten, var det en kø på 53 pasienter som ventet.

Forholdene var mildt sagt utfordrende. Selve behandlingen skjedde under trappa til hovedhuset. I friluft, med 35 klamme grader, omgitt av geiter.

Sammen med kollegaen fra Freetown behandlet Bastholm rundt 80 pasienter i løpet av de to dagene.

– Etter en stund gikk jeg i køen av pasienter og plukket ut dem som hadde størst behov for hjelp, forteller han.

Mye av tiden under oppholdet gikk med på å gjøre seg kjent med forholdene i landet. Sierra Leone er gjennomsyret av korrupsjon, en utfordring når det gjelder å sette i gang større byggeprosjekter.

– Selve byggingen tar ikke mer enn to-tre måneder. Men vi velger å vente litt før vi setter i gang. Det har ingen hensikt å begynne før vi vet at alt det praktiske er på plass, forteller Bastholm, som ikke regner med at det blir byggestart før til neste år.

Klinikk med komplett utstyr vil ventelig koste mellom 600 000 og 700 000 kroner.

– Jeg regner med at det ikke skal bli noe problem å samle inn det beløpet. Men vi må blant annet sørge for at eierforholdene er på plass før vi begynner.

Andre forhold: Arne Bastholm byttet ut et sterilt tannlegekontor i Haugesund med «utendørskontor» da han behandlet pasienter i Rotifunk. Foto: Privat.

Lokalt apparat

I forkant av turen fortalte Bastholm at han ikke lot seg skremme av utfordringene som ventet.

– Hvordan er det nå i ettertid, når du selv har sett hvor stort behovet er?

– Forholdene var forferdelige, men det fungerer samtidig som en ekstra motivasjon for å hjelpe. Bare det å se hvor mye vi fikk til i de to dagene vi behandlet pasienter var inspirerende.

Tannlegekolleger fra Haugalandet har allerede signalisert at de ønsker å reise ned for å bidra med hjelp når en tannklinikk er på plass. Det setter Bastholm pris på.

– Samtidig er det viktig at vi klarer å etablere en lokal ekspertise der nede. Det er flott at vi sender ned tannleger, men når vi pakker kofferten for godt kan alt fort ramle dersom vi ikke har fått på plass et lokalt apparat.

Haugesund – Rotifunk

  • Den norske stat ga i 2004 60 tonn med medisinsk utstyr til Sierra Leone

  • I mars samme år ble det holdt en spontankonsert i Vår Frelsers kirke til inntekt for å få sendt ned utstyret

  • Dette resulterte i Foreningen Haugesund – Rotifunk, hvis mål har vært å gjenreise det nedbrente sykehuset i det krigsherjende landet

  • Lege Martin Thormodsen var den som starter prosjektet med å hjelpe til Etter hvert er det kommet med flere sterke støttespillere, deriblant Helse fona som ble interessert i å bygge opp en helsebro.

Kilde: rotifunk.no

Sierra Leone

  • Sierra Leone ligger på den afrikanske vestkysten, med grenser til Guinea og Liberia

  • Hovedstad: Freetown

  • Innbyggere: 6 440 000

  • Areal: 71 740 kvardratkilometer

  • Offisielt språk: Engelsk

Carsten Kickstat

Adresse: carsten.kickstat@h-avis.no

Publisert i Haugesunds Avis, 29. mai, 2009

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.