logo: tannlegetidene

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2008 / 4 / Autoritær og autorisert klimatro

Autoritær og autorisert klimatro

I sitt førjulskåseri postulerte Leif Arne Heløe at «ingen med respekt for vitenskap og fakta kan benekte at den menneskeskapte drivhuseffekten er en trussel for livet på kloden». Det var dette jeg reagerte på, fordi jeg ikke har sans for den slags autoritære Besserwissen.

Jeg har etter fattig evne forsøkt å følge med i klimadebatten og er ute av stand til å lukke øynene for vektige motforestillinger mot dagens moteriktige hypotese. Verdenskjente forskere, som f.eks. den danske fysiker Henrik Svensmark, har lansert en alternativ teori, hvor solaktiviteten inngår med en helt annen tyngde enn i klimapanelets modeller. Andre søker lærdom ved å granske fortidens klimaskifter, som klimapanelet på ingen måte kan forklare årsakene til.

Fastholder Heløe at forskere som kommer til andre konklusjoner enn de han selv tror på, mangler respekt for vitenskap og fakta?

Med full rett påpeker Heløe at jeg, og heller ikke ham selv, har forskerkompetanse på klimaspørsmål. Desto større grunn må det være til å holde sansene mest mulig åpne, lytte, vurdere og stille kritiske spørsmål, i stedet for å fradømme annerledes tenkende all respekt for «vitenskap og fakta», som Leif Arne Heløe gjør.

Personlig frykter jeg slike dogmatiske holdninger mer enn en hypotetisk mulighet for å dyrke vindruer på Sørlandet en gang i fremtiden!

Adresse: Tidemandsgt. 2, 0266 Oslo

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.