Page 58 - Tannlegetidende 6-2020
P. 58

tidende Tidendes sommerhefte
556
2020 · 130 · #6–7
Hva skal du lese?
Og hva kan du tilby en som oppsøker stedet du bor eller kommer fra?
Les hva medlemmer av Tidendes redaksjonsråd foreslår av lesestoff i sommer. Og hva de vil vise deg, hvis du kommer til Bergen.
Vi har vært landet rundt flere ganger de siste årene, og videreformidlet tips fra sentrale tillitsvalgte i NTF, og andre i sentrale posisjoner i tannhelsenorge.
I år har vi spurt de av medlemmene i Tidendes redaksjonsråd som kommer sist i alfabetet, om
hva de vil anbefale Tidendes lesere å lese, og om de har noe de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjem- sted.
Denne gangen har det seg slik at alle tre bidragsytere bor i Bergen. Vi presenterer dem i alfabetisk rekkefølge, etter etternavn.
Anne Christine Johannessen
Universitetet i Bergen
Lesetips
Jeg vil slå et slag for gjenbruk. Jeg var så heldig å få muligheten til å forsyne meg av en diger kasse med bøker som kolleger ved en naboavdeling hadde levert inn for at andre kunne få lese. Nå skulle ordningen med bokkasse opphøre, og de tilbød alle i nærheten å forsyne seg. Og det gjorde jeg. De siste månedene har det gått unna, med både kjente og ukjente forfattere, en herlig blanding av romaner og krim.
Deling av bøker er blitt mer vanlig, og dette bør vi gjøre mer av. Det er også en fin måte å få slanket bokhyllen og få vekk alle de bøkene som er dyttet inn på tvers i bokhyllen eller plassert i en stabel i en krok. Lag en bokkasse på jobb, eller del brukte bøker med dine venner neste gang dere møtes.
Jeg har også oppdaget verdien av å lese bøker på nytt, bøker som jeg leste for lenge siden, og som jeg likte og som kanskje har satt sine spor. Selvsagt har jeg glemt mye.
Men når jeg leser en bok på nytt, er ofte mye av handlingen kjent, og da kommer de fine detaljene sterkere frem.
Denne sommeren er det to gode bøker jeg vil lese om igjen, og det er Knut Hamsuns «Markens grøde» og «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Det er to svært ulike bøker, men begge var viktige da jeg leste dem, for etter hvert ganske mange år siden.
Reisetips
Jeg er født og oppvokst i Bergen, og stort sett er det i Bergen jeg bar bodd og jobbet. Så da må jeg også slå et slag for Bergen som reisemål. Denne sommeren blir annerledes for oss alle, ettersom vi ikke kan ta for oss av alle verdens reisemål, men må finne på noe i Norge. Bergen og de nære omgivelsene har mye å by på, og det til tross for at det regner iblant. Så hvis man bor i Bergen, har man alltid en «Plan B» til et utearrangement, i det minste en presen- ning å dra over området for å kunne stå tørt. Og regner det, er der mange flotte museer å trekke inn i. Særlig vil jeg trek- ke frem Universitetsmuseet med de nyåpnete Natur- historiske samlingene. Dette er et «must see». Etter fem års renovasjon fremstår det som et moderne museum, der de gamle støvete monterne er byttet ut med nye interaktive visninger som er spennende å studere, både for barn og voksne. De enorme hvalskjellettene er på plass igjen, og nå har de også fått selskap av den verdenskjente «plast- hvalen». I et hjørne har også de dyrene som egentlig ikke skulle få være med, likevel fått plass. Dette er hundre år gamle dyr med alvorlige anatomiske feil, for eksempel en tiger med påmalte striper og et pinnsvin med for lange bein og et uttrykk som gjør det nesten litt menneskelig.
Og Bergen i solskinn er selvfølgelig «et stykke for seg». Her kan man forsyne seg av både sjø og fjell. Her er gode


   56   57   58   59   60