Page 19 - Tannlegetidende 6-2020
P. 19

 Thomas Sefranek foran gruppa som har nådd det øverste punktet av Rocca dell’Abisso i Italia, 2 755 m.o.h. Grensen mellom Italia og Frankrike går på toppen. I klart vær er det utsikt til Mt. Blanc og Korsika. – Vi går på gode stier gjennom ulike klimasoner, forteller Sefranek.
 Ved inngangsporten til Mercantour Nasjonalpark. Deltakerne er straks fremme ved den betjente hytta hvor de skal overnatte på 2 233 m.o.h. – Jeg har kjent hytteverten i årevis, så vi får alltid ekstra god service når vi kommer. Personlig kjennes det godt å bli akseptert som fjellguide i dette miljøet, sier Sefranek.
Han forteller at de snekrer et opplegg likt noe de ville meldt seg på selv. Stikkord er sikkerhet og gjestfrihet.
– På tur kjører jeg «opplyst enevelde» som stil. Jeg er vennlig og bestemt, slik at folk skal føle seg trygge, også i ruskevær og tåke.
Turene bygges rundt måltidene. Etter at deltakerne er hentet på flyplassen i Nice, er det tid for å spise lunsj. Middag den første kvelden er alltid raclette og kjøttfondue.
– Det er et måltid som engasjerer. Mens deltakerne dypper i grytene, etableres gruppa. Folk blir kjent, lærer seg hverandres navn.
Ute i terrenget har vi også med oss noen godbiter i sekken. Lokal spekepølse, ost og kjeks er alltid populært når vi tar en pust i bakken. Vi synes det skal være en nytelse å være på tur. Bor vi på hotell som base, kan de som vil ta
en topptur med meg stå opp klokken 04:00. De som synes det ble litt sent kvelden i forveien, kan gå en roligere tur med fruen, humrer Sefranek.
Privatpersoner og B2B
Når han og kona guider alene kan de håndtere grupper på inntil ti deltakere. Med en ekstra turguide klarer de et par stykker til. Men de er aldri mer enn 15 personer til sammen. Oversiktlige grupper gir bedre dynamikk, og gjør det enklere å ivareta sikkerheten. Det er heller ikke mulig å skaffe til veie flere sengeplasser ved hyttene til Club Alpin Francais, Frankrikes svar på Den Norske Turistforening.
Den klassiske turen med Provencetur går fra hytte til hytte i Mercantour nasjonalpark, men i løpet av de siste årene har Sefranek og kona gradvis utvidet repertoaret. De
2020 · 130 · #6–7 517   17   18   19   20   21