Page 18 - Tannlegetidende 6-2020
P. 18

 tidende Tidendes sommerhefte
Tur til Provence = Provencetur
 516
2020 · 130 · #6–7
Det begynte nesten som en tilfeldighet, en guidet sykkeltur for kolleger i forkant av en tannlege- konferanse i Frankrike.
På vei oppover fjellet fra Limone Piemonte i Italia. Dagens mål ligger nede i dalen. I det fjerne skimtes fjellmassivet Mercantour, der gruppen skal gå om et par dager.
TONE ELISE ENG GALÅEN PRIVAT
Idag arrangerer tannlege Thomas Sefranek fotturer for grupper i det vakre fjellandskapet mellom Piemonte og Provence.
I 40 år har han trasket rundt i de franske alper sammen med kona, Eli Rongved. Selv har han vært
frankofil siden begynnelsen av 70-tallet. Paret har en feriebolig en times kjøring fra Nice, og driver turarrangøren Provencetur i fellesskap.
– Helt siden jeg var ungdom har jeg tilbragt mye tid i Frankrike, til og med som gatemusikant i Paris. Jeg kan lese dikt og banne på fransk, ler Sefranek.
Han har solid erfaring fra krevende fjellturer i Europa, Asia og Afrika. Da også venner og bekjente begynte å etterspørre arrangerte fjellturer, ble Provencetur til – sakte, men sikkert.
– Turvirksomheten utviklet seg i et behagelig tempo. Henvendelsene vi fikk kom stort sett fra folk som ville gå på steder der de ikke turte å gå alene. De var avhengige av erfarne fjellfolk for å komme trygt frem, forteller Sefranek.
På historiske stier
De fleste av turene går til området mellom Provence og italienske Piemonte kalt Mercantour Nasjonalpark. Den gamle saltveien som går fra Middelhavet til Piemonte, en tidligere handels- og smuglerrute, står på UNESCOS liste over verdensarvsteder. Langs veien mangler det hverken på kulturskatter eller eldgammel historie som kan formid- les til deltakerne.
– Jeg kan holde lange foredrag for dem som vil høre, forsikrer Sefranek.   16   17   18   19   20