53e23350c9ce004b04960f26_tannlegetidene_logo.png

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2017 / 7 / Oddvar Sørbye

Oddvar Sørbye

04.06.1940 - 09.04.2017

Det er noe med tannleger og museer. Grunnleggeren av Maihaugen på Lillehammer, Anders Sandvig, var tannlege, og museet har en utstilling som viser hans tannlegepraksis. En av de viktigste pådriverne for opprettelsen av Borgarsyssel Museum i 1921 var også tannlege. Det fortelles at Ingebret Aas var så engasjert i museet at han helt kunne glemme sine pasienter. «Er klokken alt to - og jeg som har pasienter sittende på venteværelset. Jaja, de får vente til jeg blir ferdig her».

Borgarsyssel Museum har også en tannlegesamling, hvor Aas sin bormaskin er en av de mange gjenstandene. Det er imidlertid ikke Ingebret Aas som skal ha æren for denne samlingen, snarere nylig avdøde tannlege i Sarpsborg Oddvar Sørbye (1940 - 2017). Han var en av pådriverne for at gjenstandene etter Karstein og Olaug Wereides tannlegepraksis i Fredrikstad (1923 - 1978) kom inn til museet i 1995.

Oddvars lidenskapelige interesse for historie, og spesielt tannlegehistorie og museumshistorie, har resultert i et langt og godt samarbeid med museet. Han har gitt oss gjenstander for komplettering av tannlegekontoret, og ikke minst samlet inn opplysninger om museets tidligste historie. Dette resulterte i heftet: «Da museumstanken ble realisert i Sarpsborg» (upublisert). Heftet består av en rekke avisutklipp fra årene 1914 - 1921, og var hans hilsen til museet da det kunne feire 75 år i 1996. Oddvar har også utgitt bøkene: «Olavs dag i Olavs by - Olsokfeiring i Sarpsborg 1915 - 1942» (2000) og «Tannleger i Østfold 1770 - 1940» (2000). Han var helt til det siste en del av museets årbokkomite, og produserte også flere artikler til disse bøkene både med byhistorisk og tannlegehistorisk vinkling.

For noen uker siden fikk vi fra Oddvars dødsbo inn ytterligere tannlegeutstyr og flere bunker med avisutklipp fra museets historie. Gjenstandene vil bli registrert og innlemmet i vår tannlegesamling, og avisutklippene er nå systematisert og arkivert.

Vi takker for godt samarbeid og lyser fred over Oddvar Sørbyes minne!

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.