53e23350c9ce004b04960f26_tannlegetidene_logo.png

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hjem / Utgaver / 2017 / 6 / En musikalsk navigatør

En musikalsk navigatør

Kai Hannestad begynte å spille i band som 15-åring. Siden har det i grunnen bare ballet på seg med fritidsaktiviteter.

Kai Hannestad (t.v.) tok flysertifikat for småfly i 1990. Her sammen med Bjørn Bamse Mork-Knutsen.

Hannestad var ferdig utdannet tannlege fra Universitetet i Bergen (UiB) i 1982, og er siden 2001 spesialist i oral protetikk og bittfunksjon. Han er fagansvarlig ved tannlegesenteret Colosseum Fredrikstad Private, og har i tillegg en 10 prosent stilling som ansvarshavende i Oral protetikk ved Det odontologiske fakultet i Oslo.

- På klinikken i Fredrikstad får vi inn pasienter som for oss betyr store, faglige utfordringer. Jeg er så heldig at jeg får jobbe i et aktivt, tverrfaglig miljø, i samarbeid med flere spesialistkategorier. Jeg har ingen planer om å trappe ned på min faglige virksomhet, selv om jeg har det travelt på fritiden også, sier Hannestad.

Ville bli jagerflyger

Hannestad studerte medisin (på flamsk!) i Belgia i to år, før han hoppet over til tannlegestudiet. Egentlig ville han bli jagerflyger, men moren fikk ham på andre tanker. Pilot har han likevel blitt; i 1990 tok han flysertifikat for småfly, og er oppe blant skyene så ofte han kan.

Iblant tar han seg fram til vanns også. Han eier en 36 fots seilbåt, og har 14 ganger deltatt i regattaen Watski TwoStar, på seilerspråket omtalt som en «dubble handed» regatta. Watski TwoStar er kjent for å være Skandinavias tøffeste, med påkrevd sikkerhetskurs for å kunne delta.

- Vi er to mann som seiler Skagerrak rundt i tre døgn, i all slags vær. Kunnskap om meteorologi må du ha både som seiler og pilot. På samme måte som båten beveger seg på bølgene, vil avtrykket av terrenget på bakken forplante seg oppover i lufta og påvirke flyet. Elementene har alltid fasinert meg, sier Hannestad.

Pål sine høner spiller dansbar musikk fra 70- og 80-tallet.

Det har også musikken. Hannestad spiller fortsatt i bandet han startet som 15-åring: Pål sine høner.

- På 70-tallet skulle alle bandnavn begynne med The, som i The Beatles. En av gutta i bandet het Pål, og i et kreativt øyeblikk, kalte vi oss Pål sine høner. Det var kun for å være annerledes, sier Hannestad.

Pål sine høner ble startet i 1970, og spilte opp til dans med coverlåter. Bandet deltok i talentkonkurranser hvor de ble høyt rangert, og opptrådte på Ragnarokkfestivalen i Oslo med egenkomponert musikk i klassen progrock.

- Når vi presenterte oss fra scenen, ble vi som regel møtt med høneklukk fra salen. Men vi var populære, og holdt blant annet konsert på Chateau Neuf, minnes Hannestad.

I dag spiller Pål sine høner dansbar musikk fra 70- og 80-tallet, av typen Supertramp, Ekseption og Santana.

Men musikkgleden stopper ikke der. Hannestad spiller også i GL Band (GL = Generation Live), et tributeband til popgruppene Chicago og Blood, Sweat & Tears, med hovedvekt på den første.

GL Band har 10 besetningsmedlemmer, full blåserrekke, to keyboards, og synger trestemt. Halvparten av medlemmene er skolerte musikere fra diverse storband, mens den andre halvparten er gamle bandgutter som har plukket opp en ting eller to underveis.

- Det som er så moro med Chicago, er at det er veldig avansert musikk når man skal spille den sammen med andre. Alle i bandet må samarbeide, instrumentene må kommunisere med hverandre hele veien. Chicago har et stort musikalsk spekter som vi forsøker å gjenspeile, forteller Hannestad.

Hannestad seiler gjerne og eier en 36 fots båt.

Konge for en kveld

Chicago ble startet i 1967 og har 50-år jubileum i år. I den anledning, skal GL Band holde konsert i Kulturhuset i Drøbak i oktober, hvor de skal spille og snakke seg gjennom Chicagos musikalske historie.

Sin formelle musikkutdannelse tok Hannestad som barn. Fra han var syv år til han ble fjorten, kjørte foreldrene ham til pianoundervisning én gang i uka. Han har også spilt i korps.

- Heldigvis er jeg velsignet med et godt gehør. Jeg er vokalist, og spiller synth og perkusjon. Tidligere hadde jeg studio hjemme, hvor jeg laget egen musikk. Det er en aktivitet jeg har planer om å ta opp igjen med tid og stunder, sier Hannestad.

Da Colosseum-kjeden i fjor hadde sommerfest på konsertscenen Musikkflekken i Sandvika, ble GL Band hyret inn som musikalsk innslag. Musikkflekken har plass til 350 publikummere, og ikke minst: De har et profesjonelt lydanlegg.

- Vi følte oss som konger. En fantastisk kveld, med overveldende respons fra de som hørte på. Etter en forespørsel fra Musikkflekken, planlegger vi nå en konsert der i regi av oss selv. Det vil bli et høydepunkt i bandkarriæren for min del, sier Hannestad fornøyd.

En kreativ greie

Musikk har vært, og er, en stor del av livet. Som student i Bergen, spilte Hannestad i bluesband for å kople av. Av type er han ekstrovert. Han elsker å stå på scenen, og gleder seg til hver gang han skal holde et av sine mange kurs for andre tannleger.

- Tannlegeyrket er ganske intenst. Musikken er en kontrast, en kreativ greie, som utfordrer andre sider ved meg selv. Jeg liker å skape noe sammen med andre i et fellesskap, sier Hannestad.

Fallskjermhopp fra 11 000 fot ga mersmak.

I fjor gjorde han et tandemhopp i fallskjerm sammen med datteren sin. Fra 11 000 fot dalte de ned mot jorden. Det ga mersmak. Kunne dette bli en ny hobby?

- Da var det en stemme inni meg som sa: Kai, har du egentlig tid til å hoppe i fallskjerm? Jeg kom frem til at jeg har nok fritidsaktiviteter for øyeblikket, ler Hannestad, og forteller at han er påmeldt et PADI dykkerkurs til høsten.

Utforskertrang lar seg ikke stoppe så lett.

Del artikkelen
Se Tannlegetidende sine retningslinjer for kommentarer.